Det er forskelligt, hvordan reglerne for parkering er i Ørestad. Læs derfor nøje, hvad der står på skiltene dér, hvor du parkerer, hvis du vil undgå en afgift.
I Ørestad er det de fire store grundejerforeninger, der ejer og driver de udendørs fællesarealer såsom parker, pladser og private fællesveje.
Alle kan bruge grundejerforeningens arealer til ophold, leg og hygge.
Hvis du vil afholde et decideret arrangement (fødselsdag, bryllup, teambuilding eller lignende), skal du indhente tilladelse hos din lokale grundejerforening.
Du kontakter grundejerforeningen via GFS Ørestad ved at sende en mail til GFSekretariatet@orestad.net, hvor du skriver:
– Sted
– Dato og tid
– Forventet antal deltagere.
Kontakt os i god tid før dit arrangement, da tilladelsen nogle gange skal forbi foreningens bestyrelse, inden den kan gives.
Hvis du ønsker at bruge fællesarealerne til kommercielle formål, skal den lokale grundejerforening give tilladelse til det.
Du kontakter grundejerforeningen via GFS Ørestad ved at sende en mail til GFSekretariatet@orestad.net, hvor du skriver:
– Sted
– Dato og tid
– Info om formål.
Du kan forvente svar på din henvendelse inden for ca. tre hverdage.
Vandlauget og grundejerforeningerne i Ørestad Nord og Ørestad City administrerer hver en bylivspulje, du kan søge støtte fra.
Puljens formål er at støtte arrangementer, der fremmer bylivet i Ørestad. Puljen støtter arrangementer og projekter, der:
Der er to kunstgræsbaner i Ørestad, som administreres af GFS Ørestad. Den ene ejes af Grundejerforeningen Ørestad Universitetskvarter og ligger på Grønningen i Ørestad Nord. Den anden ejes af Grundejerforeningen Ørestad City og ligger i Byparken.
Alle med tilknytning til Ørestad kan ansøge om en fast spilletid. Det kan f.eks. være dig, der bor, arbejder eller studerer i bydelen. Man kan ansøge på vegne af sit hold, og der er ansøgningsrunder to gange om året forud for hhv. sommer- og vintersæsonen.
Som en del af grundejerforeningernes bæredygtighedsstrategi arbejder foreningerne og det fælles sekretariat GFS Ørestad målrettet med at fremme biodiversitet i bydelen. Det gør vi i samarbejde med Vandlauget og vores driftsoperatør, som passer Ørestads grønne områder.
I Ørestads kanaler og søer overvåger vi løbende vandkvaliteten og livet under overfladen. De blå anlæg rummer blandt andet flere sjældne vandplanter.
I de grønne byrum etablerer vi blandt andet kvashegn, lader udvalgte græsarealer stå og sikrer forskelligartede blomster og træer. Læs mere om bynaturen her.
Der er også registreret sjældne arter i parkerne, flere af hvilke bærer præg af, at fælleden flytter mere og mere ind. For eksempel er den sjældne blå mynteguldbille fundet i Ørestad.
Du må gerne plukke urter, bær og frugter til eget brug, så længe de befinder sig på grundejerforeningens område. Det gælder f.eks. Grønningen, Byparken og lommeparkerne i Ørestad City.
Hvis du er nysgerrig, så anbefaler vi at gå på opdagelse i Frugtlommen, som er Ørestad Citys fælles nyttehave mellem Sejlhuset og Cityhusene. Haven er indhegnet med kastanjehegn, men du er altid velkommen til at udforske bedene og plukke lækkerier til eget brug.
Husk at være nænsom, så grene og rødder ikke tager skade.
God sanketur!
Naturcontaineren i Ørestad Nords centrale park Grønningen er et aktivitetstilbud til beboere, skoler, institutioner, virksomheder og andre med interesse for naturaktiviteter i byen.
Containeren er af sikkerhedsmæssige årsager aflåst via en nøgleboks, som kræver en 4-cifret kode at åbne.
Ønsker du adgang til containeren? Send en mail til kontakt@orestad.net med din henvendelse.
Veje, pladser og parker i Ørestad ejes, vedligeholdes og udvikles af grundejerforeningerne i Ørestad. Det er derfor grundejerforeningerne, som giver tilladelse til brug af fællesarealer under gældende lovgivning på området fastsat af blandt andet Københavns Kommune og færdselsloven.
Hvis du ønsker at opstille en foodtruck, skal du have tilladelse til mobilt gadesalg i København, og du skal have tilladelse fra vejens ejer, som flere steder i Ørestad er grundejerforeningen.
Reglerne for foodtrucks og stadepladser er kort fortalt:
Grundejerforeningerne har ikke dedikerede pladser til foodtrucks, men har du en konkret idé, kan du skrive til kontakt@orestad.net.
Din henvendelse skal som minimum indeholde svar på følgende spørgsmål, ligesom du også skal medsende foto af din foodtruck:
Det er den enkelte grundejerforenings bestyrelse, som behandler din forespørgsel, så alt efter hvornår det næste bestyrelsesmøde ligger, kan der være kortere og længere behandlingstid.
Små vogne (under 2,5 kvm) er f.eks. ladcykler, kaffeknallerter eller kabinescootere og må stå på offentlige pladser og fortove.
Store vogne (over 2,5 kvm) er f.eks. foodtrucks eller varevogne og skal stå på parkeringspladser eller stadepladser.
For store vogne gælder følgende regler:
Læs Københavns Kommunes regler i deres fulde længde her.
Her kan du også læse, hvilke regler der gælder for, hvad du må sælge fra din vogn, og hvordan du ansøger om tilladelse til mobilt gadesalg i kommunen.
Veje, pladser og parker i Ørestad ejes, vedligeholdes og udvikles af grundejerforeningerne i Ørestad.
Ørestad er blevet en stor bydel og flere og flere butikker, restauranter mv. dukker op. Det ser grundejerforeningerne meget positivt på, da det skaber byliv på gadeplan.
Forretningernes inventar i byens rum (stole, flag, varehylder mv.) skal dog opstilles med hensyntagen til områdets beboere, fremkommeligheden, brandveje og æstetiske værdier.
Du skal altid indhente en tilladelse hos vejmyndigheden i Københavns Kommune til at have inventar eller vareudstilling udenfor. Læs mere her.
Derudover skal al opstilling af møbler, flag, skilte, varehylder og andet uden for forretningen godkendes af vejens ejer, hvilket i Ørestad oftest er grundejerforeningen.
På grundejerforeningernes arealer gælder følgende regler for opstilling af inventar:
Kontakt eventuelt GFS Ørestad, grundejerforeningerne i Ørestads fælles sekretariat, med dit forslag til, hvad der skal stå uden for for din forretning – f.eks. tegnet ind på et kort eller foto.
Ønsker du information om leje eller køb af bolig, skal du kontakte de relevante boligselskaber, andels- eller ejerforeninger.
GFS Ørestad og grundejerforeningerne har ikke noget at gøre med udlejning og salg af boliger i Ørestad, men står for udviklingen og driften af grundejernes fællesarealer såsom parker, pladser, kanaler, stier samt byrumsinventar som kunstværker, belysning, legepladser, sportsbaner, beplantning og belægning.
Fakturaer til Grundejerforeningssekretariatet Ørestad (CVR: 33453957) sendes til faktura@orestad.net.
Fakturaer til Grundejerforeningen Ørestad Universitetskvarter (CVR: 28827903) sendes elektronisk til Newsec med følgende oplysninger:
Newsec har brug for 21 dage til at behandle din faktura. Vær derfor opmærksom på, at betaling først finder sted tidligst 21 dage efter modtagelsen. Læs mere om e-faktura på Newsecs hjemmeside.
Fakturaer til Grundejerforeningen Ørestad City (CVR: 28827873) sendes elektronisk til Newsec med følgende oplysninger:
Newsec har brug for 21 dage til at behandle din faktura. Vær derfor opmærksom på, at betaling først finder sted tidligst 21 dage efter modtagelsen. Læs mere om e-faktura på Newsecs hjemmeside.
Fakturaer til Grundejerforeningen Ørestad Arenakvarter (CVR: 29870233) sendes elektronisk til Newsec med følgende oplysninger:
Newsec har brug for 21 dage til at behandle din faktura. Vær derfor opmærksom på, at betaling først finder sted tidligst 21 dage efter modtagelsen. Læs mere om e-faktura på Newsecs hjemmeside.
Fakturaer til Grundejerforeningen Ørestad Syd (CVR: 29876819) skal sendes digitalt som en EAN-faktura med følgende informationer:
Har du som leverandør ikke mulighed for at sende EAN-fakturaer, kan du sende til faktura@cobblestone.dk og markere mailens emnefelt med “Faktura til GF Ørestad Syd 313.”
Fakturaer til Ørestad Vandlaug (CVR: 28948972) sendes elektronisk til Newsec med følgende oplysninger
Newsec har brug for 21 dage til at behandle din faktura. Vær derfor opmærksom på, at betaling først finder sted tidligst 21 dage efter modtagelsen. Læs mere om e-faktura på Newsecs hjemmeside.
Det er Københavns Kommune, der står for drift og vedligehold af gadelamper på vejene i Ørestad. Du kan give kommunen et praj via Giv et praj-app’en eller på givetpraj.kk.dk.
Oplever du, at stibelysning eller lamper på de grønne områder ikke virker, kan du sende en mail til drift@orestad.net – så ser GFS Ørestad på sagen.
Stier og veje, som er lukket af med steler, kæder og lignende, kan man som udgangspunkt ikke få adgang til.
Hvis der ikke er andre adgangsveje, og adgangen er nødvendig i forbindelse med et reparations- eller vedligeholdelsesarbejde, kan du sende en forespørgsel til drift@orestad.net.
GFS Ørestad har ansvaret for, at grundejerforeningerne lever op til deres pligt om at gruse eller salte samt rydde for sne på veje, fortove, stier og trapper. Hvert år udarbejdes vinterkort med oversigt over, hvor der skal ryddes og saltes.
Selve opgaven med at rydde og salte er udliciteret til GFS Ørestads driftsoperatør, som i vinterperioden (15. oktober til 30. april) både har beredskab og udkald. Følgende er aftalt:
Oplever du, at der ikke bliver ryddet, er du velkommen til at sende en mail til drift@orestad.net.
GFS Ørestads driftsoperatør fylder løbende op i standerne med hundeposer.
Oplever du, at der mangler hundeposer, er du velkommen til at sende en mail til drift@orestad.net.
GFS Ørestads driftsoperatør sikrer, at skraldespandene i Ørestad bliver tømt.
I sommerhalvåret tilses skraldespande som minimum hver dag, og i vinterhalvåret minimum hver anden dag. Skraldespande, som bruges meget – ved såkaldte hotspots – tømmes op til to gange om dagen.
Oplever du, at en skraldespand ikke bliver tømt eller ikke fungerer optimalt, er du velkommen til at sende en mail til drift@orestad.net.
Ja, du må gerne søsætte din egen båd/kajak/paddleboard i Ørestads kanaler og søer.
Vær opmærksom på, at det ikke er tilladt at bade eller svømme i vandet, hvor fristende det ellers kan være…
Ørestad Vandlaug har også både og kajakker i vandet som tilbud til lokale – læs mere nedenfor!
Hvert år sætter Vandlauget både og kajakker i vandet.
Dem har du som beboer, ansat eller studerende i Ørestad mulighed for at låne!
Du kan låne en båd i Ørestad Nord og i Ørestad Syd. De er typisk i vandet fra maj til oktober.
I Ørestad Nord er bådene placeret på det nedsænkede område i Universitetskanalen ud for Ismageriet og i den sydlige del af Grønningen ud for DR Koncerthuset. Du kan hente nøglen til at låse dem op i DR’s reception, Emil Holms Kanal 20, 0999 København C.
I Ørestad Syd er udlånet af både og kajakker midlertidigt lukket grundet tilbagevendende problemer med støj og misbrug af bådene. Vandlauget arbejder på en alternativ løsning, så tilbuddet kan få comeback i 2022.
For udlån af Vandlaugets både og kajakker gælder følgende regler:
Al færdsel på og omkring kanaler og både sker på låners eget ansvar.
Du må ikke fiske i Ørestads kanaler og søer.
Ørestads blå anlæg er hjem til et skrøbeligt økosystem af fisk, smådyr og vandplanter. Livet under overfladen kræver nøje overvågning og en nænsom hånd at opretholde. Derfor er det ikke tilladt at fiske i vandet.
Der er og én undtagelse. Du må nemlig godt fiske i Nordre Landkanal, som løber langs med Kay Fiskers Vej og Slusevej på grænsen mellem Ørestad og Sundbyerne.
Nordre Landkanal er et naturligt vandløb med sit eget fiskesamfund. Der er ikke noget flow mellem kanalen og resten af Ørestads kanalsystem.
Nej, det er ikke tilladt at bade i Ørestads kanaler og søer.
Badning kan forårsage skader på planter og bunddækkene, hvilket kan gå ud over de naturlige processer og livet under overfladen.
Derudover tester Vandlauget ikke badevandskvaliteten.
Vandlauget gør meget for at bevare kanalernes naturlige liv og påvirke det så lidt som muligt. Derfor opfordrer vi til, at man begrænser fodring af ænder og andre fugle.
Fodring forurener kanalerne, da både brød og fugleklatter tilfører vandet for meget næring. Alger og andre planter vil derfor vokse hurtigere og dermed forringe forholdene for dyrelivet betydeligt.
Desuden får ænder og fugle ingen særlig næring ud af brødrester, og maden tiltrækker rotter til vandområderne.
Uden for de frosne vinterperioder har naturen rigeligt med føde til fuglene, men om vinteren vil det være en god ide at fodre fuglene, når vandet fryser til is, da der ikke er meget føde i det frosne vand.
Fodring skal dog altid kastes på jorden ved siden af kanalen! Man skal holde øje med ikke at smide mere brød på jorden, end der bliver spist, da det tiltrækker skadedyr som f.eks. rotter.