Luftfoto fra 2023, der viser Ørestads kvarterer og grundejerforeninger. Foto: By & Havn
Grundejer-
foreningerne
Luftfoto: By & Havn

Ørestad er anderledes end resten af København. Her er det nemlig de lokale grundejerforeninger – og altså ikke kommunen – der i fællesskab passer og udvikler bydelens parker og byrum.

Ørestad har knap 30.000 beboere, hvilket svarer til en mellemstor kommune som Herlev, Lejre eller Albertslund. Derudover har 20.000 studerende og ca. 25.000 ansatte deres daglige gang i bydelen, som også huser ca. 1.400 virksomheder.

Til sammen driver grundejerforeningerne grønne områder og veje på godt tre km². Det svarer til et areal, der er halvanden gang større end Monaco.

Grundejerforeningerne i Ørestad er med andre ord meget langt fra det, man normalt forbinder med en grundejerforening i et parcel- eller sommerhuskvarter.

I virkeligheden minder foreningernes opgaver langt mere om det, en teknik- og miljøforvaltning i en kommune normalt varetager.

Vi taler alt lige fra snerydning og saltning, hundegårde, legepladser og fodboldbaner til vanding, lugning, græsslåning, fitnessudstyr, skraldespande, hundeposer – og meget, meget mere.

Men de ledes på samme måde som “almindelige” grundejerforeninger.

Nemlig af frivillige bestyrelser.

 

Kort over Ørestads grundejerforeninger samt kanaler og søer anno 2024.

Foreningernes geografiske inddeling.

Hvem er medlem af grundejerforeningen?

Som beboer, erhvervsdrivende eller studerende i Ørestad er du repræsenteret i grundejerforeningen i dit kvarter via din boligforening, udlejer eller uddannelsesinstitution.

Alle grundejere er medlemmer af den grundejerforening, de tilhører geografisk. De varierer meget i både størrelse, type og ejerforhold og tæller blandt andet ejerforeninger, almene boligselskaber, private udlejere og offentlige institutioner.

Grundejerne betaler et årligt bidrag til deres respektive grundejerforening ud fra antallet af etagemeter² byggeri, de råder over.

Medlemsbidraget går til:

  • Drift – foreningerne står selv for drift, pleje og fornyelse af bydelens parker og byrum
  • Udvikling – foreningerne etablerer løbende nye, grønne områder og små oaser mellem de høje bygninger
  • Byliv – foreningerne står bag en række arrangementer og traditioner såsom Søfest og Sankthans.

Ørestad Vandlaug, som alle fem grundejerforeninger er en del af, har derudover ansvaret for bydelens kanaler og søer.

Klik på dit kvarter nedenfor for at læse mere om grundejerforeningen og se en oversigt over dens medlemmer.

 

 

Seks grundejerforeninger, ét sekretariat

Hver grundejerforening er drevet af sin egen bestyrelse, som består af frivillige repræsentanter for de enkelte grundejere.

Kort fortalt har bestyrelsen ansvar for at lede grundejerforeningen i overensstemmelse med dens formål og vedtægter samt sikre, at foreningen drives solidt og sikkert. Bestyrelsen skal også sætte retningen for udviklingsarbejdet og sikre, at medlemmernes samlede interesser bliver varetaget – både på den korte og den lange bane.

Konstruktionen er den første af sin slags i Danmark, og som noget helt særligt har foreningerne deres eget sekretariat. Sekretariatet varetager deres særlige, lokale behov, sikrer sammenhængen på tværs af kvartererne, og sørger for at få det hele til at spille.

Lær Grundejerforeningssekretariatet at kende her.

 

Arne Jacobsens Allé, hvor sekretariatet for Ørestads grundejerforeninger og Vandlaug har kontor.

Grundejerforeningssekretariatet har kontor i HUB2-bygningen på Arne Jacobsens Allé.

Tal & fakta

om Ørestad

*Seneste tal fra januar 2025

28900

beboere i Ørestad

26500

arbejdspladser

19700

studiepladser

6

metrostationer

15

minutter fra Vestamager St. til Kgs. Nytorv