Selv om temperaturerne gennem længere tid har været under frysepunktet, og isen på Ørestads kanaler og søer ser indbydende ud, er det ulovligt og farligt at begive sig ud på den.
Vinteren har lagt en hvid dyne over Ørestad. Det er koldt og smukt på samme tid, og de frosne kanaler og søer kan virke tillokkende.
“Det kan være fristende at skøjte rundt på isen, når den ser stabil ud, og man ser andre gøre det. Men det er forbudt og kan være meget farligt,” siger Kim Jansen, der er driftsleder i Ørestad Vandlaug.
Er der intet skilt, er isen usikker
Der gælder samme regler i Ørestad som i resten af Københavns Kommune. Nemlig at isen skal måle mindst 16 centimeter, og at det kun er tilladt at færdes på isen, når det er tydeligt skiltet, at man gerne må.
Er der intet skilt, er det altså ulovligt og farligt at gå på isen.
Selv om isen er mindst 16 centimeter tyk, er det ikke altid det samme som, at der bliver sat skilte op og åbnet skøjtebaner. Det er nemlig ikke kun isens tykkelse, hvor den bliver målt, der er afgørende for sikkerheden.
Udløb gør isen usikker
Ud over en tykkelse på mindst 16 centimeter skal det frosne vand også være ”stille”. Det betyder, at hvis der er udløb eller rindende vand under isen, så vil den ikke blive sikker nok, til at man kan færdes på den.
“Hver vinter får vi henvendelser fra håbefulde børn og voksne, som meget gerne vil skøjte på kanaler og søer i Ørestad. Men der er udløb til kanaler og søer, som gør, at vi de fleste steder ikke kan garantere for borgernes sikkerhed, lige meget hvor tyk isen er,” fortæller Kim Jansen.
I Ørestad bliver alt regnvand fra tagene nemlig ledt direkte til kanaler og søer. Det forhindrer oversvømmelser ved skybrud, mens regnvandet bliver brugt af Ørestad Grundejerforeninger og Vandlaug til vanding i hele bydelen om sommeren.
Det gør Ørestads kanalsystem bæredygtigt – men ikke skøjtevenligt.
Men når det er bidende frost, og der ligger sne på tagene, er der vel ikke udløb til kanalerne?
“Så simpelt er det desværre ikke. Selvom det er iskoldt, kan sne og is smelte i en anden takt omkring en bygning. Vejret skifter også en del, og temperaturen går op og ned. Når det så for eksempel regner, og når sneen på tagene smelter, bliver vandet ført ned i vores kanaler og søer. Det betyder, at optøet sne blander sig med vandet under isen, hvilket gør den endnu farligere at opholde sig på,” forklarer driftslederen.
Skøjtebane mulig ét sted
Men ét sted i Ørestad er der ikke udløb.
“Ingen regel uden undtagelse,” siger Kim Jansen med et glimt i øjet og slutter:
“Der er et enkelt sted i Ørestad, hvor der ikke er udløb fra nogen bygninger. Det er Den Landskabelige Kanal i den del, som ligger på Amager Fælled – altså vest for Ørestads Boulevard.”
Hvis du ikke kender Den Landskabelige Kanal, så er det den kanal, som snor sig igennem Grønningen i Ørestad Nord, munder ud på Amager Fælled, og hvor der syd for Grønjordsvej er en populær kælkebakke. Her kan der fremover blive åbnet op for færdsel, hvis isen er tyk nok.
Sker det, sætter Vandlauget skilte op, så ingen er i tvivl.