Driftsleder i Ørestad Vandlaug, Kim Jansen, bliver interviewet af Amager-historiker Majken Astrup i forbindelse med et nyt podcastafsnit om Ørestad.
Driftsleder i Vandlauget, Kim Jansen, interviewes af historiker og journalist Majken Astrup til ny podcast om Ørestads historie.

Stemmer fra Amar: Vandlauget har historikere med på rundtur i Ørestad i ny podcast

Historikere Majken Astrup og Kirsten Floris ser i en ny podcastserie nærmere på tilblivelsen af Ørestad. I tredje afsnit, som er ude nu, er de på rundtur i Ørestad med Vandlaugets driftsmedarbejdere. Vi møder dem ved Universitetskanalen i Ørestad Nord.

“I Vandlauget går vi og passer kanalerne, holder dem rene og fisker alverdens ting og sager op af dem. Indkøbsvogne, cykler, lamper, stole. Ja, nærmest alt, hvad man kan komme i tanke om,” fortæller Kim Lyster Nørbygaard, der er driftsassistent i Ørestad Vandlaug.

Sammen med driftsleder Kim Jansen har han Amager-historikere Majken Astrup og Kirsten Floris med på rundtur i Ørestad for at se alle kanaler og søer i bydelen. Majken og Kirsten optager materiale til tredje afsnit af deres podcastserie om Ørestads historie, som er ude nu. I afsnittet kan du blandt andet høre Kim og Kim fortælle om noget, som de færreste tænker på til daglig:

Hvordan Ørestads vandsystem virker, og hvad kanalerne bruges til.

 

Vandlaugets medarbejdere viser Amager-historikere Majken Astrup og Kirsten Floris bygværket ved Universitetskanalen lige ved DR Koncerthuset i Ørestad Nord.

 

Bag om driften af kanalerne

“Det var skægt at køre Majken og Kirsten rundt og vise vores Ørestad frem,” fortæller Kim Lyster Nørbygaard og fortsætter: “Kanalerne er smukke, men har også nogle supervigtige funktioner. Det er ikke hver dag, man har mulighed for at fortælle om alt det i en podcast.”

“Vi er her hver dag og laver alt lige fra algeopfiskning, vandmålinger og drift af pumpesystemer. Meget af det er “usynligt” for beboerne i deres hverdag. Det var sjovt at fortælle om,” tilføjer Kim Jansen.

Lyt til afsnittet her.

 

Ørestad – fra helhedsplan til byggeproces

Afsnittet varer 58 minutter, og fortællingen om det cirkulære vandsystem er springbræt for historien om Ørestads Masterplan, som afsnittet også er opkaldt efter.

Ud over Kim og Kim taler Majken Astrup og Kirsten Floris blandt andre med arkitekt og forsker Jens Kvorning samt Yrjö Rossi, som er en af arkitekterne bag den oprindelige helhedsplan for Ørestad.

Der dukker mange spændende detaljer op undervejs, når historikerne går i dybden med, hvad der sker, når en helhedsplan for en ny bydel skal omsættes til en byggeproces.

 

Driftsassistent i Vandlauget, Kim Lyster Nørbygaard, bliver interviewet til en podcast om Ørestad om bord på trækfærgen i Ørestad Nord.

 

Majken Astrup interviewer Vandlaugets driftsleder Kim Jansen til podcast om Ørestad.

 

Majken Astrup interviewer Vandlaugets driftsleder Kim Jansen til podcast om Ørestad.

 

Helt tæt på Ørestads historie

Historien om Ørestad er en del af podcasten Stemmer fra Amar.

I første afsnit ser Majken og Kirsten tilbage på den økonomiske og sociale forfatning, København befandt sig i op igennem 1980’erne. I det andet dykker de ned i processen frem mod vedtagelsen af den omdiskuterede Lov om Ørestaden.

I tredje og seneste afsnit går historikerne tæt på øvelsen med at lave en helhedsplan for Ørestad – og realisere den.

Stemmer fra Amar er lavet af journalist og historiker Majken Astrup og kan blandt andet høres på Soundcloud og Apple Podcasts. Ørestadsserien er lavet i samarbejde med historiker Kirsten Floris, støttet af Amager Vest Lokaludvalg og produceret i forbindelse med Copenhagen in Common.

 

Foto: Rikke Bianca Colburn

Kanalen på Robert Jacobsens Vej i Ørestad Arenakvarter. Foto: Rikke Bianca Colburn