Ørestads grundejerforeninger holder fast i traditionen med julelys i Ørestad – og i år er der tilmed nyskabelser. Blandt andet på broerne og begge sider af kanalen på Robert Jacobsens Vej.
Vinterlys på Robert Jacobsens Vej. Fotos: GFS Ørestad

Her kan du opleve vinterlys i Ørestad

Ørestads grundejerforeninger holder fast i traditionen med jule- og vinterbelysning – og i år er der tilmed nyskabelser.

Det er snart jul igen, og julen byder på mange faste traditioner – også i Ørestad. En af dem er jule- og vinterlyset, som år for år forbedres og forfines.

2022-2023 er ingen undtagelse.

 

Styrker lokalt miljø

Ørestads grundejerforeninger prioriterer at bidrage til et Ørestad, der er rart at bo, arbejde og studere i. Et konkret initiativ har i mange år været vinterlys, som kan skabe lys og glæde i mørket.

“Sammen med bestyrelserne i grundejerforeningerne udvælger vi hvert år de gader og parker, hvor mennesker samles, og hvor vinterlys er praktisk muligt,” forklarer sekretariatsleder i Grundejerforeningssekretariatet, Pia Vannacci Elnif.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vinteren i Danmark er mørk, og der skal noget ekstra til for at gøre turen udendørs til en fornøjelse.

“Jule- og vinterbelysning kan være med til at give os lyst til at gå en tur i lokalområdet, bruge byen og bakke op om de lokale forretninger. Derfor prioriterer grundejerforeningerne det,” forklarer Pia Vannacci Elnif.

Men ét er prioriteringer. Noget andet er praktik. Vinterlys kræver nemlig ikke bare en idé, en plan og nogle lyskæder. Den vigtigste ingrediens er en helt anden.

“Den største praktiske udfordring er faktisk strøm. Det er slet ikke alle steder, at der er strøm, så det er altid lidt det muliges kunst, vi er ude i. At etablere ekstra strøm kan nemlig være en væsentlig økonomisk udskrivning,” fortæller hun.

 

Jule- og vinterlys på træøen ved Ørestad Gymnasium.

 

Ny samarbejdspartner

For at få enderne til at mødes har grundejerforeningernes sekretariat i år startet planlægningen af jule- og vinterbelysningen helt tilbage i februar måned.

“De seneste mange år er der blevet indkøbt flere lyskæder år for år, så der kunne komme mere vinterlys. Men det var lidt tilfældigt, hvordan det udviklede sig. Så i år har vi valgt at gå mere systematisk til værks,” siger Pia Vannacci Elnif.

Derfor har sekretariatet sammen med virksomheden Juleministeriet undersøgt mulighederne for, hvordan man kunne optimere belysningen i Ørestad.

Alle områder er gennemgået i forhold til, hvor der er strøm, og hvor det relativt nemt vil kunne etableres. Derudover har Juleministeriet en helt anden tilgang til jule- og vinterbelysning og kan få de enkelte lyskæder til at række længere og samtidig give en større effekt.

“Juleministeriet står også for julelys i Tivoli og på Strøget, så vi er rigtigt glade for, at de også har hjulpet os med at gentænke og udvikle vores koncept,” siger hun.

Det betyder, at træerne langs kanalerne nu har lys på stammerne i stedet for i trækronerne. Og på broerne i Ørestad Syd og Arenakvarteret er der også sket noget nyt.

Derudover er gymnasiebroen i Ørestad City samt udvalgte træer og elementer i Byparken oplyst.

 

Jule- og vinterlys i stort træ i Byparken.

 

Tiltag dæmper energiforbrug

I år har der ikke bare været tænkt nye tanker i forhold til selve udsmykningen.

“Vi sætter jule- og vinterlys op i en tid, hvor energipriserne er høje, og der flere steder skrues ned for lyset. Derfor har vi selvfølgelig også gjort os en masse overvejelser i den forbindelse,” siger Pia Vannacci Elnif.

Blandt andet er der kigget på strømforbrug og belysning i resten af landet.

Alle pærer er LED, som bruger meget lidt strøm. Derudover har vi valgt en kvalitet, som er bedre end den, man finder i et byggemarked og derfor holder i flere år. Sidst, men ikke mindst, udgør strømforbruget en lille del af det samlede budget til jule- og vinterbelysning og en lille del af det samlede årlige energiforbrug,” siger Pia Vannacci Elnif.

Et yderligere tiltag er at skrue yderligere ned for energien – nemlig ved at slukke belysningen helt om natten. Det betyder, at lyset er tændt fra klokken 6 til en halv time efter solopgang og igen fra en halv time før solnedgang og frem til midnat.

 

Her kan du opleve vinterlys i Ørestad:

  • Langs kanalerne i Ørestad City, Arenakvarter og Syd
  • På broerne ved Ørestad Gymnasium og på Robert Jacobsens Vej
  • I Byparken på udvalgte træer, skulpturer og elementer.

 

Jule- og vinterlys på Robert Jacobsens Vej.