Den underjordiske kunstkælder Simian har beliggenhed på adressen Kay Fiskers Plads 17.
Besøg kunstkælderen Simian på dens underjordiske adresse Kay Fiskers Plads 17 - metroen går lige til døren. Foto: GFS Ørestad

Oplev to nye udstillinger i kunstkælderen Simian

Er du på jagt efter en unik kulturel oplevelse i dit nærområde at fordybe dig i? We’ve got you covered. Kunstkælderen Simian præsenterer i februar og marts to udstillinger – og de er i den grad et besøg værd.

Kunstkælderen Simian er et kunstnerdrevet udstillingssted i Ørestad City, som med lynets hast har opnået anerkendelse og gode besøgstal. Simian sparkede nemlig døren ind i efteråret 2020 og modtog allerede i 2021 prisen for Årets Kunstnerdrevne Udstillingssted.

Nu har Simian åbnet døren for dette års første soloudstillinger med henholdsvis tyske Florian Hecker (f. 1975) og danske Mads Lindberg (f. 1984):

  • Florian Hecker Formulations As Texture, horizontal and vertical crossings. Heckers udstilling består af to eksperimentelle lydværker, der afspilles samtidig og akkompagneres med abstrakte visuals. De fysiske, rumlige oplevelse involverer blandt andet højttalere, der hænger ned fra loftet, og lydabsorberende paneler på væggene. Læs mere her.
  • Mads Lindberg – Sclupture 3D. Du tænker det, men der er ingen stavefejl at finde i Sclupture 3D. Derimod byder udstillingen på en lang række skulpturer i forunderlige farver og former, som Lindberg har skabt fra alverdens genstande og siden 3D-scannet, printet som overdimensionerede flamingofigurer og spraymalet. Læs mere her.

Udstillingerne kan opleves torsdag til lørdag fra kl. 12-17 indtil den 2. april 2022. Simian findes på adressen Kay Fiskers Plads 17, 2300 København S. Metroen går lige til døren, og indgang er altid gratis.

 

Skulpturen på billedet er skabt af kunstneren Mads Lindberg og er en del af udstillingen 'Sclupture 3D', som kan opleves i kunstkælderen Simian i perioden 12. februar til 2. april 2022.

Du kan opleve Mads Lindbergs udstilling ‘Sclupture 3D’ i Simian i perioden 12. februar til 2. april 2022. Foto: Simian

En del af Simian er oplevelsen ved at komme hertil. Jeg tager altid selv metroen, hvor man har følelsen af at svæve igennem det her arkitektlandskab for at nå frem. Den særlige stemning, der er i Ørestad, vil vi gerne omfavne
Toke Flyvholm, kunstner og medstifter af Simian

FRA NEDLAGT CYKELKÆLDER TIL UNDERJORDISK OPLEVELSE

Som udstillingssted for kunst er Simian noget særligt. Og det er der flere grunde til.

Først og fremmest drives stedet i fællesskab af Markus von Platen, Christian Vindelev, Toke Flyvholm og Jan S. Hansen, der selv er udøvende kunstnere. Og den skabende energi, de alle har helt tæt på kroppen, kanaliserer de ind i Simian.

Derudover er stedets lokation og arkitektur i sig selv genstand for forundring.

“En del af Simian er oplevelsen ved at komme hertil. Jeg tager altid selv metroen, hvor man har følelsen af at svæve igennem det her arkitektlandskab for at nå frem. Den særlige stemning, der er i Ørestad, vil vi gerne omfavne i vores program og udstillinger,” fortæller Toke Flyvholm i et interview med onlinemagasinet Kunsten.nu.

Destinationen – og beliggenheden – er et 1300 m2 stort betonrum under Ørestad Metrostation. Rummet var oprindeligt en cykelkælder, men spiller nu rollen som kunsthal.

Det gør Simian til lidt at en kuriositet. Et sted, hvor rejsen derhen, den rå arkitektur, størrelsen og variationen i udstillinger skaber en unik helhed – hvad end det er første, anden eller tredje gang, du besøger det.

Som Politiken skriver: “Her ligger Københavns nye underjordiske oplevelse skjult.”

Vi er fascineret af de kontraster, der findes i Ørestad. De afspejler meget af det, der er på spil for mange kunstnere og for mennesker i det hele taget
Toke Flyvholm, kunstner og medstifter af Simian

KØBENHAVNSKE KUNSTFAVORITTER

For Simian-teamet var 2021, udstillingsstedets første helår, helt forrygende. Året bød på en perlerække af ambitiøse kunstudstillinger og omtale i flere toneangivende medier, herunder Politiken og Information.

Og så fik Simian i slutningen af året tildelt Billedkunstnernes Forbunds pris for Årets Kunstnerdrevne Udstillingssted samt støtte fra Statens Kunstfond, som gav følgende begrundelse:

“Det nye kunstnerdrevne udstillingssted Simian i Ørestad, der åbnede den 5. september 2020, er på mange måder anderledes end de fleste af de mange kunstnerdrevne udstillingssteder, der er dukket op i løbet af de seneste 10 år. Det er kæmpestort, hele 1300 m2, og oprindeligt etableret som en underjordisk cykelkælder. Det er lokaliseret i en ny bydel, hvis egen oprindelseshistorie er konfliktfyldt, og hvis byplan og arkitektoniske udformning har været genstand for en mangeartet kritik. De præmieres for deres kunstneriske ambitioner, for deres mod, villighed og energi til at starte dette generøse udstillingssted og dermed tilføre kunstscenen i Danmark en markant, ny platform.”

Det er bestemt også værd at bemærke, at kunstnergruppen SIGNA ved samme lejlighed blev præmieret for deres udstilling The Market, som blev udstillet i Simian i sommeren 2021.

Det bliver spændende at følge kunstkælderen i dens andet leveår.

Simian er støttet af Grundejerforeningen Ørestad City. Læs mere om udstillingsstedet på deres hjemmeside.

 

Luftfoto af Ørestad City med udsyn over blandt andet Byparken, Field's, Ørestad Streethal, Bjerget og Ørestad Gymnasium.

Turen til Ørestad St. og Simian byder på lækker arkitektur og bynatur til højre og venstre. Her ser du blandt andet Field’s, Ørestad Gymnasium, VM Husene, Bjerget, Ørestad Streethal og Byparken. Foto: By & Havn