Til venstre: Byparken i 2004 kort inden Grundejerforeningen Ørestad City overtog den fra By & Havn. Til højre: Byparken i 2024.

Kommentar: Hov, direktøren glemmer noget vigtigt!

By & Havn vil med en ny kampagne få flere til at opdage Ørestad, og i et interview med Ørestad Avis forklarer selskabets administrerende direktør, hvordan hun mener, Ørestad er bedre end sig rygte. Men hun udelader desværre en helt central del af Ørestads DNA, mener Pia Vannacci Elnif, sekretariatsleder i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad, der arbejder for bydelens grundejerforeninger og vandlaug.

 

Sekretariatsleder i Grundejerforeningssekretariatet Pia Vannacci Elnif minder administrerende direktør i By & Havn om alle de engagerede mennesker og frivillige, der igennem 20 år har udviklet og forbedret Ørestads mange grønne byrum, men som direktøren glemte i sit interview til avisen i november.

Sekretariatsleder i Grundejerforeningssekretariatet Pia Vannacci Elnif minder administrerende direktør i By & Havn om alle de engagerede mennesker og frivillige, der igennem 20 år har udviklet og forbedret Ørestads mange grønne byrum, men som direktøren glemte i sit interview til avisen i november.

En bydel langt bedre end sit rygte

By & Havn vil med en ny kampagne få flere til at opdage Ørestad og fremhæver det spirende kulturliv i bydelen. I Ørestad Avis forklarer By & Havns administrerende direktør Anne Skovbro formålet med kampagnen og indrømmer, at By & Havn ikke har “leveret godt nok på byrummene i Ørestad”, hvilket de nu vil rette op på.

Jeg er enig i, at Ørestad er langt bedre end sit rygte. Hver gang jeg får besøg af folk udefra, oplever jeg, at de bliver positivt overraskede over bydelens mange gode byrum og vores målrette indsats for blandt andet bynatur og biodiversitet.

Det ærgrer mig derfor, at Anne Skovbro på sin tur med avisen, hvor ”hun har noget vigtigt at sige”, desværre udelader en helt central del af Ørestads DNA.

 

Unikt setup for ejerskab

Hun nævner ikke med et eneste ord det helt unikke setup for ejerskab, der er i Ørestad. Derved anerkender hun ikke dem, der hver dag sikrer, at Ørestad er et sted, der i den grad er værd gå på opdagelse i, og hvor der fortsat er noget at tage fat på og videreudvikle.

Det er grundejerforeningerne og vandlauget i Ørestad, der fra Njalsgade i nord til søerne i syd varetager de grønne områder, kanaler, søer og private fællesveje, som By & Havn anlægger og bagefter overdrager alle forpligtelser til. Konstruktionen giver sammen med det store ansvar og de mange opgaver også den fordel, at det er de lokale grundejere, der selv beslutter, hvordan deres fællesområder skal driftes og udvikles.

Det undrer mig derfor, at direktørens tur til Ørestad ikke starter på Grønningen i Ørestad Nord. Her kunne hun nemlig have fortalt, hvordan det hele startede med lokale ildsjæle i Ørestad Nord Gruppen, der gerne ville sætte deres fingeraftryk på kvarteret. Siden har Grundejerforeningen Ørestad Nord overtaget ansvaret og udviklet de grønne områder, sådan så der i dag blandt andet er naturlegeplads, insekthave, observationsbistade, bålplads og trækfærge.

 

Fra bar mark til grøn oase

Det undrer mig også, at direktøren på sin tur fra Bellakvarter til Royal Arena ikke med et eneste ord nævner Byparken, som hun enten må være gået lige forbi eller måske endda igennem.

Byparken er med sine 70.000 kvadratmeter større end Ørstedsparken midt i København, og den er endnu et eksempel på et område, som By & Havn har overdraget til den lokale grundejerforening.

I 2004 overtog Grundejerforeningen Ørestad City nemlig “parken” i sædvanlig By & Havn-stil: Bar mark og enkeltstående træer. Siden har Grundejerforeningen med input fra beboere brugt mange kræfter på at omdanne området fra bar græsplæne med pindede træer til den bypark, der er i dag. Udviklingen er stadig i gang, fordi grundejerforeningen fortsat vil forbedre parken og gøre den til et endnu bedre grønt centrum og byrum.

 

Frivillige kræfter igennem 20 år

Grønningen og Byparken er bare to eksempler på det vigtige arbejde, der bliver gjort i grundejerforeningerne, og som jeg kunne have ønsket mig, at direktøren havde nævnt og anerkendt. Hvis hendes tur havde været længere, kunne den have været fortsat til Arenakvarter og Syd, hvor der også sker mange spændende ting.

På tværs af Ørestad lægger frivillige medlemmer i grundejerforeningernes bestyrelser kræfter i arbejdet, som ud over udvikling af parker og byrum også indebærer den daglige drift med alt fra hundeposer, snerydning og saltning til pleje og drift af grønne områder, borgerhenvendelser og arrangementer.

Igennem mine lidt over 3,5 år i Ørestad har jeg mødt utroligt mange engagerede mennesker, som i årevis har bidraget til og fortsat arbejder hårdt for Ørestad.

Hvad de har udrettet i Ørestad de seneste 20 år er vigtigt og bestemt ikke så “lidt”.