Året, der gik i Ørestad – Grundejerforeninger og Vandlaug

2024 bød på alt fra voksende traditioner og nye byrum til lyserøde flag og lysfestival, alt imens kanaler og parker også blev passet, bede blev luget, og hundeposer blev fyldt op. Her er et udpluk af året, der er gået i Ørestad – Grundejerforeninger og Vandlaug.

Fra Njalsgade i nord til søerne i syd strækker Ørestads kanaler sig side om side med store, grønne områder, lommeparker og private fællesveje.

Områder, som bydelens grundejerforeninger og vandlaug har ansvaret for.

Foreningernes bestyrelser sætter retningen for det arbejde og de opgaver, Grundejerforeningssekretariatet løser for dem. Bestyrelserne blev valgt på årets generalforsamlinger i foråret, og det bød på en god blanding af nye ansigter og gamle kendinge i både Ørestad Syd, Arenakvarter, City og Nord.

Drift og pleje er anderledes i Ørestad

Drift, pleje og fornyelse er foreningernes største ansvar og indebærer blandt andet at samarbejde med en driftsoperatør, følge op på borgerhenvendelser, føre tilsyn og hele tiden sikre løbende optimering af Ørestads byrum.

Driften sørger for, at skraldespandene bliver tømt, hundeposer bliver fyldt op, træbestanden vokser, vejene bliver ryddet for sne og saltet, og de grønne områder fremstår pæne og rene.

Det er også driften, der sikrer, at nye parkområder fungerer lige så godt i virkeligheden som på tegnebrættet – og at brugbare byrum går hånd i hånd med bynatur og biodiversitet.

Det er Grundejerforeningssekretariatet, der styrer driftskontrakten, som blev indgået i 2019 med Grøn Vækst og udløber i marts 2025. For at afsøge markedet og sikre den bedste kvalitet til prisen de næste mange år blev opgaven i starten af året sendt i samlet udbud.

Driftsniveauet i Ørestad bliver ofte positivt bemærket af beboere og besøgende udefra, og ved siden af udvikler foreningerne Ørestads parker og byrum og bidrager med events, kampagner og meget andet.

 

For at afsøge markedet og sikre den bedste kvalitet til prisen de næste mange år blev opgaven i starten af året sendt i samlet udbud.

For at sikre den bedste kvalitet til prisen blev Ørestads drift og pleje i starten af året sendt i samlet udbud.

Tre nye legepladser er tittet frem

I takt med, at der nu er over 12.000 beboere i Ørestad Syd og Arenakvarteret, hvoraf ca. 2.000 er børn mellem 0-9 år, er behovet for samlingssteder for børnefamilier steget.

Det behov er i år blevet mødt med tre nye legepladser syd for Øresundsmotorvejen.

I juni kunne Grundejerforeningen Ørestad Arenakvarter åbne sin legeplads på Parkpladsen, hvor over 150 lokale kom for at fejre åbningen.

I november åbnede der så en ny, lille legeplads over for Grønne Eng på Else Alfelts Vej. Legepladsen er en del af et område, som Grundejerforeningen Ørestad Syd overtog fra By & Havn og nu har driftsansvaret for.

Legeplads nummer tre tårner sig op mellem nyplantede træer og byggepladshegn i den sydlige ende af Else Alfelts Vej, hvor Ørestad Syd fortsat er i gang med at udvikle Skovrummet. Det nye legested åbner i det nye år, når den er godkendt af en legepladsinspektør, og kommunen har udstedt ibrugtagningstilladelse.

 

I takt med, at der nu er over 12.000 beboere i Ørestad Syd og Arenakvarteret, hvoraf ca. 2.000 er børn mellem 0-9 år, er behovet for samlingssteder for børnefamilier steget. Det behov er i år blevet mødt med tre nye legepladser syd for Øresundsmotorvejen.

I år er tre nye legepladser kommet til syd for motorvejen.

Hundredvis af træer, tusindvis af planter og 100.000 løg

I det meste af Ørestad har bestyrelserne arbejdet tæt sammen med både sekretariatet og landskabsarkitekter for at udføre nye etaper i deres helhedsplaner og i det hele taget gøre Ørestad grønnere og mere farverig.

Det gælder blandt andet i Parkrummet på Richard Mortensens Vej, hvor en strækning langs 8Tallets facade blev opgraderet med flere træer og planter samt en petanquebane og pergola, som nu leder hen til indgangen til LeLop.

Derudover er Byparkens sydøstlige hjørne og Bellahusparken ved Bella Center St. også begge under forvandling. Her er 275 træer blevet plantet, mens der er gravet ud til grøfter og stier og lavet bakker af den overskydende jord.

Og på tværs af grundejerforeningernes grønne områder er der udsået godt med insektvenlige blomsterfrø, sat tusindvis af planter og lagt over 100.000 blomsterløg i jorden, der vil titte frem til næste år.

 

I 2024 har grundejerforeningerne plantet hundredvis af træer og lagt over 100.000 blomsterløg på tværs af de grønne områder i Ørestad.

Der blev plantet hundredvis af træer, sat tusindvis af planter og lagt over 100.000 blomsterløg på tværs af de grønne områder i Ørestad.

Der er gjort klar til flere blomster under banen

Mange mennesker har deres daglige gang langs arealet under metroen, hvor der de fleste steder bare er græs.

Grundejerforeningen Ørestad City har gode erfaringer fra tidligere tiltag og udsåede i år blomster på en lang strækning under metrobanen.

Tiltaget er endnu et forsøg i rækken, og håbet er, at de mange blomsterfrø kan slå rødder og sikre, at intet mindre end 28 hjemmehørende arter kan puste nyt liv i byrummet hen over foråret og sommeren 2025.

Ved Ørestad Gymnasium har grundejerforeningen derudover anlagt en bred sti ned til træøen for at gøre passagen for gående endnu bedre.

 

Grundejerforeningen Ørestad City har gode erfaringer fra tidligere tiltag og udsåede i år blomster på en lang strækning under metrobanen. Foreningen anlagde derudover en bred sti ned til træøen for at gøre passagen for gående endnu bedre.

Under metrobanen i Ørestad City er der både udsået blomster på en lang strækning og anlagt en sti til træøen ved gymnasiet.

Emil Holms Kanal blev grønnere

Grundejerforeningen Ørestad Nord har i år omdannet en del af Emil Holms Kanal til et grønnere opholdssted med både planter og byrumsmøbler.

Nærmere bestemt ud for Mikado House, som de fleste nok kender for Ismageriet i stueetagen.

Emil Holms Kanal bliver hver dag brugt af mange mennesker, som er på vej til og fra arbejde, hjem og studier. Som et led i sin langsigtede strategi for kvarteret har Ørestad Nords bestyrelse derfor et ønske om at gøre hele gaden langs kanalen grønnere og hyggeligere, sådan så flere får lyst til at slå sig ned og nyde området.

 

Ud for Ismageriet er Emil Holms Kanal omdannet til et grønnere opholdssted med både planter og byrumsmøbler.

Ud for Ismageriet er Emil Holms Kanal omdannet til et grønnere opholdssted med både planter og byrumsmøbler.

Kæmpetræstammer og hulebyggeri på Byfælleden

Midt i Arenakvarteret ligger Byfælleden, som grundejerforeningen løbende arbejder for at gøre både smukkere, vildere og bedre til ophold, leg og udforskning.

Det har resulteret i blandt andet broer, trapper og picnicpladser i det grønne, og i sommers kom ni kæmpe træstammer til. Stammerne fungerer både som insektbo og et flot, skulpturelt forløb, som nemt lokker store og små til at sætte sig eller klatre rundt.

Byfælleden har derudover fået en hule, som er et samarbejde mellem grundejerforeningen, Amager Skovhjælpere og Arenakvarterets seje børnefamilier. Skovhjælperne havde “skelettet” og naturmaterialer med til grundejerforeningens Naturdag, og så blev der bundet og flettet flittigt med birk, pil, gran, tørret græs og ålegræs.

 

Ni kæmpe træstammer på Byfælleden fungerer både som insektbo og et skulpturelt forløb, mens en hule bygget på Arenakvarterets Naturdag udgør endnu et finurligt legeelement.

Ni kæmpe træstammer på Byfælleden fungerer både som insektbo og et skulpturelt forløb, mens en hule bygget på Arenakvarterets Naturdag udgør endnu et finurligt legeelement.

Kanal blev renset for snavs og slam

Året bød også på oplevelser i og omkring vandet i Ørestad.

Vandlaugets både og kajakker var igen i år populære og ude at sejle utallige gange i løbet af sommeren, mens der under vandoverfladen blev foretaget undersøgelser af mikrolivet i den Landskabelige Kanal i Ørestad Nord.

Og Vandlauget lykkedes med at få renset kanalen på Robert Jacobsens Vej. Over årene havde der nemlig samlet sig en del snavs og slam på bunden af kanalen, som både påvirkede vandkvaliteten og gav flere alger. Én sektion ad gangen blev den dog tømt for vand, så snavset kunne isoleres og fjernes.

 

Året bød også på oplevelser i og omkring vandet i Ørestad.

Året bød også på oplevelser i og omkring vandet i Ørestad.

Ørestad Syd tog kampen op mod efterladte hundelorte

Med en række lortetællinger i Skovrummet på Else Alfelts Vej ønskede Grundejerforeningen Ørestad Syd som et eksperiment at tælle alle efterladte hundelorte i området og erstatte dem med iøjnefaldende flag, information og en bøn om at slutte sig til flokken, der samler op efter deres hund.

Under første lortetælling var 300 medbragte flag slet ikke nok, for driftsfolkene løb tør, før de var færdige. Anden tælling viste dog klar forbedring med 171 plantede flag. Til tredje og sidste lortetælling var der brug for 197 hundeposer.

Resultatet viste en forbedring fra første til sidste crap count, og bestyrelsen håber, at initiativet fortsat vil få flere til at samle op efter deres hunde.

 

Med en række lortetællinger i Skovrummet på Else Alfelts Vej ønskede Grundejerforeningen Ørestad Syd som et eksperiment at tælle alle efterladte hundelorte i området og erstatte dem med iøjnefaldende flag, information og en bøn om at slutte sig til flokken, der samler op efter deres hund.

Ørestad Syd meldte sig på banen i kampen for lortefrie, grønne områder med et aresenal af lyserøde flag og hundeposer.

Ørestads traditioner fortsatte med at vokse

Ørestads beboere vil gerne bylivet, og grundejerforeningernes og vandlaugets arrangementer fortsatte igen i år med at vokse.

I starten af året gik alle foreningerne sammen om deres deltagelse i Copenhagen Light Festival, som gjorde det at udforske vintermørket til en kunstoplevelse.

I Ørestad Nord samlede grundejerforeningens Sankthansfest over 1.000 mennesker til skattejagt, folkedans og båltænding på Grønningen. En beboer kaldte sågar arrangementet “byens bedste Børnesankthans”.

Mindst lige så mange dukkede op til Vandlaugets Søfest & Anderæs i Ørestad Syd, mens der var hundredvis til Naturdagene på både Grønningen og Byfælleden samt grundejerforeningernes årlige julearrangementer.

 

Grundejerforeningernes og vandlaugets arrangementer fortsatte igen i år med at vokse.

Grundejerforeningernes og vandlaugets arrangementer fortsatte igen i år med at vokse.

Bylivspuljen støttede events over hele Ørestad

Ud over deres egne events har Grundejerforeningerne Ørestad Nord, Ørestad City, Ørestad Syd og Ørestad Vandlaug støttet en række lokale events med midler fra deres bylivspuljer.

Foreningernes bylivspuljer er blandt andet gået til Sound & Science Festival, musikfestivalen Hørestad, Tietgen Festival, kajakstafetten CampusCup, fastelavnsfest i Byparken, lyskunst ved DR Byen, aktiviteter tilknyttet Ørestad Bibliotek og endelig Ørestad Loppemarked, som igen i år gjorde sig bemærket i hele byen med Københavns længste loppemarked.

 

Ud over deres egne arrangementer har foreningerne støttet events og projekter med deres bylivspuljer.

Ud over deres egne arrangementer har foreningerne støttet events og projekter med deres bylivspuljer.

Kunne du tænke dig nyt om Ørestads drift og udvikling direkte i din indbakke i 2025? Tilmeld dig foreningernes fælles nyhedsbrev