Året, der gik i Ørestad
Der var fut i bålet på Grønningens bålplads, når beboere i Ørestad Nord og omegn samledes til Sankt Hans. Foto: GFS Ørestad

Året, der gik i Ørestad 2021

Hvad skete der i Ørestad i løbet af 2021, og hvilke projekter fik de lokale grundejerforeninger gennemført i byrummene? Vi har samlet nogle højdepunkter fra året, der gik, her i artiklen.

Ørestad er en levende, grøn og bæredygtig bydel, hvor grundejerforeningerne selv har ansvar for at drive og udvikle bydelens fællesarealer.

Det giver nogle særlige fordele. Som beboer, virksomhed eller studerende i Ørestad er du nemlig repræsenteret i din lokale grundejerforening. Foreningen bestyres demokratisk af repræsentanter fra områdets boligforeninger, grundejere og virksomheder. Og det betyder i princippet, at udviklingsprojekterne er bestemt af byrummenes egne brugere.

Læs videre og følg udviklingen i Ørestad i 2021.

Skovplads blev opgraderet fra græsplæne til grøn oase, og bydelsdriften udvidede værktøjskassen med robotplæneklippere. Læs videre og følg udviklingen i Ørestad i 2021

SKOVPLADS BLEV OPGRADERET FRA GRÆSPLÆNE TIL GRØN OASE

Skovpladsen på hjørnet af Else Alfelts Vej og Ejler Billes Allé fik i 2021 et grønt løft med nord- og sydvendte volde, store kampesten og meget mere beplantning. Der er blandt andet plantet masser af spiselige frugter, urter og bær, som lokale har mulighed for at sanke. Skovpladsen tæller nu havtorn, stikkelsbær, røde ribs, solbær, mispel, vildæble, vildpære, citrontimian, salvie, hassel, hyld og jordbærrabarber.

Kvarteret er desuden indrettet med et grønt centrum i form af Byfælleden, som Grundejerforeningen Ørestad Arenakvarter løbende opdaterer med varieret beplantning, opholdspladser, broer, trappeopgange og stier i det vilde græs. I 2021 er der blandt andet kommet flere trapper op og ned fra de tilstødende promenader.

 

Pladsen mellem Skovkvarteret I og II har blandt andet fået karakter af lokal nyttehave med masser af frugter, bær og krydderurter. Foto: GFS Ørestad

GRØNNINGEN FIK NY OPLEVELSESSTI TIL GÅENDE

I 2021 etablerede Grundejerforeningen Ørestad Universitetskvarter en blød stiforbindelse i parken Grønningen, som snor sig fra parkens vilde insekthave til vendepladsen på Kaj Munks Vej. Stien er skabt til parkens gående gæster som alternativ til den tungt trafikerede asfaltsti. Samtidig fremmer den biodiversiteten. Stien er nemlig ankommet sammen med insektvenlig beplantning, udsåede blomster, kastanjehegn, store kampesten og et lille stendige.

Grønningen fik også opsat velkomstskilte ved indgangene til parken. Skiltene giver et overblik over parkens faciliteter og aktivitetstilbud, som grundejerforeningen har udviklet. Og så orienterer de om parkens ordensregler og vejvisning.

 

Den grønne oplevelsessti er skabt for at fremme færdselssikkerhed og fremkommelighed på Grønningen til gående i parken som et alternativ til asfaltstien. Foto: GFS Ørestad

BYDELSDRIFTEN UDVIDEDE VÆRKTØJSKASSEN MED ROBOTPLÆNEKLIPPERE

I 2021 har GFS Ørestads bydelsdrift og driftsoperatør Grøn Vækst testet robotplæneklippere på nogle af grundejerforeningernes arealer. Plæneklipperne, som er navngivet Egon, Benny og Kjeld, har den fordel for driften og beboerne, at de både er CO2-besparende og så godt som lydløse.

Som en del af grundejerforeningernes grønne omstilling i Ørestad arbejder bydelsdriften sammen med Grøn Vækst om løbende at opdatere maskiner og haveværktøj til el. Indtil videre har driften opdateret hele arsenalet af mindre værktøjer og maskiner, herunder løvblæsere, hækkeklippere og buskryddere. Nu er robotplæneklippere også kommet med.

 

Robotplæneklipperen Kjeld på rutine i sit område på molepladsen på Else Alfelts Vej. Foto: GFS Ørestad

GRØNNINGEN FIK OBSERVATIONSBISTADE OG SOUND WALK MED BIERNE

Tidligt på sommeren fik beboere og besøgende i Ørestad Nord et nyt aktivitetstilbud at gøre brug af på Grønningen. Her opsatte Grundejerforeningen Ørestad Universitetskvarter i samarbejde med organisationen Bybi et observationsbistade, hvor man kunne få et indblik i de hårdtarbejdende honningbiers liv og finde koloniens dronning.

Ud over bitavlen lancerede Bybi en mini-podcast om biernes ‘kommunikation’ med blomsterne som lydside til en gåtur i parken. Sound Walk med bierne er støttet af grundejerforeningen og er stadig tilgængelig i æteren. Find den her.

 

Honningbierne opleves helt tæt på i Grønningens observationsbistade. Foto: GFS Ørestad

ØRESTAD CITY FIK OPLEVELSESRUTE MED FIRE EVENTYRLIGE STOPPESTEDER

I 2021 fik Ørestad City sin helt egen eventyrrute. Ruten består af fire eventyrstationer i området omkring biblioteket, skolen og gymnasiet og giver en helt ny oplevelse af området. Stoppestederne er inspireret af eventyr som Den tapre tinsoldat og Den flyvende kuffert, som henholdsvis er blevet til et bogbytteskab (der ligner et skilderhus) og et klatremøbel i lokalt træ.

Eventyrruten er udviklet af Grundejerforeningen Ørestad City i samarbejde med Amager Skovhjælpere, Ørestad Bibliotek og Ørestad Skole. Ruten er doneret af Salling Fondene via Bilka OneStop.

 

Skovbrynets flyvende kuffert, inspireret af H.C. Andersens eventyr, er lavet af lokale naturmaterialer som en del af Ørestad Citys eventyrrute. Foto: GFS Ørestad

ØRESTADS GARTNERE FANDT SJÆLDEN BILLE I LOMMEPARK

Tilbage i juli blev den smukke blå mynteguldbille registreret i Danmark for første gang i byen Lynge i Nordsjælland. Med den faldende biodiversitet i landet og ude i verden er det altid en glædelig nyhed, når en ny art dukker op. Og fundet af den sjældne bille kan Ørestad også bryste sig af. Bydelens anlægsgartnere, som er hyret af GFS Ørestad, har nemlig observeret den i de lokale lommeparker og nyttehaver i adskillige år.

 

De blå mynteguldbiller går på rov i en citronmelisse. Foto: GFS Ørestad

SANKT HANS, KULTURDAG OG SØFEST FIK COMEBACK

Oven på et 2020 med aflyste arrangementer på stribe var det vidunderligt at se så mange Ørestads-beboere samlet til grundejerforeningernes bydelsarrangementer i løbet af 2021. I juni blev den traditionsrige Sankt Hans Aften på Grønningen markeret med et stort bål på parkens bålplads samt flere flydende bål på kanalen, mens Ørestad Kulturdag  samlede hundredvis af venner og familier til et program med livemusik, cirkuskoncert og lokalt madmarked sidst på sommeren. Endelig bød Ørestad Syds Søfest på en dag med anderæs, bådsejlads i søerne og designworkshop for de små.

 

Der var fut i bålet på Grønningens bålplads, når beboere i Ørestad Nord samledes til Sankt Hans. Foto: GFS Ørestad

ØRESTAD SYD FIK KULTUR- OG BYTTECONTAINERE

Genanvendelse er en vigtig del af grundejerforeningers arbejde med bæredygtighed i Ørestad. Det førte i 2021 til, at en byttecontainer kunne åbne i Ørestad Syd. Her kan de lokale svinge forbi og finde deres næste sovseske eller sweater – og komme af med det køkkenudstyr eller legetøj, som er for godt til at smide ud og fortjener et nyt hjem. Containeren er et samarbejde mellem GFS Ørestad og Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune og er et midlertidigt tilbud på Asger Jorns Allé.

Ud over byttecontaineren er en stor Kulturcontainer landet på Asger Jorns Allé. Containeren er opstillet af kommunen som en grejbank for foreninger og aktører, der vil lave aktiviteter i området. Kulturcontaineren er desuden en forpost til det kommende Byens Hus og indeholder blandt andet borde- og bænkesæt, kabeltromler, stikdåser, pavilloner, fatboys og lydanlæg med mikrofoner og kabler. Adgang og booking foregår via kommunens bylivskontor i Ørestad på Facebook.

 

Byttecontaineren på Asger Jorns Allé. Foto: Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune

ØRESTAD CITY KØBTE DOME I PRISMEHAVEN

I august fik Ørestad City opsat et par iøjnefaldende væksthuse, hhv. i Prismehaven ved V-Huset og ved Field’s. ‘Domerne’ var en del af projektet Thrive Zone Amager, som testede luftkvaliteten og luftforureningsbekæmpende tiltag i bybilledet. Ved projektets afslutning valgte Grundejerforeningen Ørestad City at købe og derved beholde domen i Prismehaven som et nyt mødested og samlingspunkt for små arrangementer.

 

Domen tager sig godt ud i midten af Prismehaven mellem V-Huset og Porthuset. Foto: GFS Ørestad

BYPARKEN FIK LYS PÅ DE TVÆRGÅENDE STIER

I Byparken er der i 2021 kommet mere lys på stierne. Frem for almindelig stibelysning har Grundejerforeningen Ørestad City valgt at prioritere såkaldt elementbelysning og bruge lamper, der både lyser træer og buske op og modvirker kontraster mellem lys og mørke. Denne type belysning gør det nemmere at orientere sig og mere trygt at færdes i parken efter mørkets frembrud.

Projektet blev forsinket af en række uforudsete problemer, men kom i mål i løbet af december. Her blev hele belysningsplanen gennemgået, og flere lamper blev justeret.

 

Visualisering af belysningsplan. Belysningen på de tværgående stier er en såkaldt elementbelysning, som bl.a. består af lyspullerter og uplights. Visu: Rasmus Striberg

DER VAR FUT I JULEHYGGEN FRA ØRESTAD NORD TIL SYD

Juletiden blev sparket godt og grundigt i gang til grundejerforeningernes julefester i slutningen af november. Her blev julen sunget ind lyset tændt i hvert af Ørestads kvarterer, og der blev både danset til kendte julesange, lavet hjemmelavet julepynt og guffet godt med juleknas.

Tak for i år, Ørestad!

 

550 julehjerter og julemænd med honningkagefyld blev delt ud til lystændingsfest i Byparken. Foto: GFS Ørestad