Mere bynatur og liv mellem bygningerne på tegnebrættet i Ørestad Nord

Med en ny strategiplan er rammerne for udviklingen de næste 10 år i Ørestad Nord nu på plads. Grundejerforeningens bestyrelse har samlet input fra hundredvis af beboere, ansatte og studerende i kvarteret.

Selvom Ørestad Nord er Ørestads ældste kvarter, er området stadig i rivende udvikling. Den centrale park Grønningen har for eksempel kun været under udvikling i 10 år. Men udviklingen er gået stærkt, og det er tid til at tage det næste skridt.

Den første strategiplan for 2012-2022 tog udgangspunkt i et Ørestad Nord, hvor der var byggepladser og bygninger på vej overalt. Dengang var kvarteret præget af tomme byggegrunde og byggekraner, men i dag er der kun enkelte byggerier i gang.

Med den håndgribelige forandring har stemningen og udtrykket i kvarteret også ændret sig fra flade arealer, pionerånd og nybyggerstemning til mere bynatur og byliv. Det skift markeres med den nye strategiplan for 2022-2032.

 

Grundejerforeningen Ørestad Nord har udviklet parken Grønningen siden 2012. I den nordlige del af parken ved Tietgenkollegiet finder du blandt andet en "hængekøje-ø". Den nye strategiplan sætter rammerne for endnu mere bynatur og liv mellem bygningerne i kvarteret.

Hængekøjer på Grønningen. Foto: GFS Ørestad

SEKS STRATEGISKE SPOR

Den nye strategiplan for Ørestad Nord fokuserer på seks spor, som bestyrelsen nu skal arbejde videre på at omsætte til konkrete handlinger:

  • Vi inviterer fælleden indenfor
  • Vi passer på miljøet
  • Vi binder kvarteret sammen
  • Vi bruger vores forskellighed aktivt
  • Vi bruger byrummene sammen og hver for sig
  • Vi opbygger traditioner og kulturliv

Ifølge grundejerforeningens bestyrelsesformand Pernille Toft spiller de strategiske spor sammen og understøtter hinanden i praksis:

“Enkeltvist og i samspil sætter sporene retningen for, hvordan vi vil udvikle og passe vores fælles udearealer. Med Amager Fælled som nærmeste nabo og vores egen Grønningen er bynatur og biodiversitet meget synlig for os og en del af vores hverdag. De værdier vil vi tage ekstra store skridt for at sikre og fremme,” fortæller hun og fortsætter:

“På samme tid er Ørestad Nord et broget bykvarter med erhverv, uddannelsesinstitutioner, kollegieliv og beboelse. Men man oplever ikke altid mangfoldigheden, fordi de mange stemmer og de mange liv bliver inde i bygningerne. Derfor skal vi blandt andet styrke samarbejdet om bylivet på tværs af kvarteret, så livet kan trække mere ud på gaderne, pladserne, i parken og ned til vandet.”

 

Naturdag i Ørestad Nord. To børn undersøger dyrelivet i Den Landskabelige Kanal på Grønningen ved hjælp af grej fra parkens Naturcontainer.

Naturdag på Grønningen. To børn undersøger dyrelivet i kanalen ved hjælp af grej fra parkens Naturcontainer. Foto: GFS Ørestad

I ØRESTAD GÅR NATUR OG TRADITION HÅND I HÅND

Det strategiske spor om traditioner og kulturliv er allerede i fuld gang. Den 21. maj 2022 fandt Ørestad Nords første Naturdag nemlig sted på Grønningen. Her byggede børn og voksne fuglehuse, mens andre var på insektsafari, flettede med pil, bagte snobrød og sejlede i kanalen.

“Naturdagen illustrerer, hvordan flere af grundejerforeningens strategiske spor kan forenes i praksis og bringe mennesker sammen. Det var dejligt, at så mange lagde vejen forbi parken og var med til at fejre bynaturen i Ørestad,” siger Pernille Toft.

Næste kryds i kalenderen er grundejerforeningens traditionsrige sankthansaften, som har vokset sig større og større for hvert år. Igen i år inviterer grundejerforeningen de lokale til Grønningen for at synge Midsommervisen, se på bålet og mødes med hinanden.

Strategiplanen for 2022-2032 er udarbejdet af virksomheden PLADS for og i samarbejde med Grundejerforeningen Ørestad Nord.

Læs strategiplanen her.

 

Sankt Hans-bålet på Grønningen.

Grønningens sankthansbål brænder løs med DR Koncerthuset og metrobanen som kulisse. Foto: GFS Ørestad