Bakhi er barista i Byparkens kaffekop-shop. Her sidder han på taget af kaffekoppen i det dejlige forårsvejr.
Byliv er også handelsliv
Baki Dölek er barista i "kaffekoppen" i Byparken, Bellas Coffee Cup, som drives af hans kone Belinay. Kaffeiværksætterne er med i et EU-støttet forløb med 16 andre lokale erhvervsdrivende. Foto: GFS Ørestad

Byliv er også handelsliv: erhvervsdrivende i Ørestad træner bylivsmusklen

I Ørestad er 17 forskellige, lokale erhvervsdrivende på skolebænken for at lære mere om digitale og ledelsesmæssige aspekter af deres forretning. Et EU-støttet forløb er skræddersyet til Ørestad med det formål at styrke de lokale erhvervsdrivende – både på virksomhedens bundlinje og som et handelsmiljø i udvikling.

“I et superlokalt handelsmiljø som Ørestads er de lokale erhvervsdrivende et af hinandens stærkeste kort. Jo flere forretninger, der er med til at skabe et lokalt handelsmiljø, des større bliver behovet og lysten hos kunderne til at handle lokalt. Og med så mange lokale, der brænder for nærområdet, har Ørestad stort potentiale som handelsmiljø,” fortæller bykonsulent Maria Degn.

Sammen med Grundejerforeningen Ørestad City har hun været med til at stable et forløb for de erhvervsdrivende på benene, som blandt andet har til formål at styrke handelslivet i gadeplan.

Et forløb, som tager utraditionelle, men gennemprøvede metoder i brug.

 

Baki er barista i "kaffekoppen" i Byparken og tager på billedet en kort pause for at lade sig fotografere siddende på kaffekoppens tag.

Baki Dölek nyder udsigten over Byparken fra kaffekoppens tag. Foto: GFS Ørestad

FORLØB SKRÆDDERSYET TIL ØRESTAD

Grundejerforeningen er gået sammen med Roskilde Handelsskole om et skræddersyet forløb for de erhvervsdrivende i Ørestad. Forløbet trækker desuden på erfaringer fra blandt andet Sydfyn, hvor et lignende projekt har skabt større indtjening og et stærkere handelsmiljø – og i forlængelse mere byliv.

På deltagerlisten i Ørestad finder vi blandt andet restauratører, frisører, en ismager, en kunstner, en kaffeauteur og en blomsterhandler. Og lige meget hvor forskellige forretninger, deltagerne driver, bidrager de til bylivet. Det fastslår erhvervskonsulent Maria Degn:

“Når de lokale ildsjæle bliver styrket i at drive deres egen forretning, styrker det samtidig den by, de er en del af. Det skaber nemlig mere handel og byliv i gaden, hos nabobutikken og i resten af byen. Det er simpelthen positivt for hverdagslivet,” forklarer hun og fortsætter:

“Et stærkt lokalt handelsmiljø er med til at gøre et byområde attraktivt. Det styrker mulighederne i vores hverdagsliv og giver os flere oplevelser lokalt. Både for dem, som bor, arbejder og er på besøg i et lokalområde. Overalt i landet er handelslivet dog under pres fra ændrede kundemønstre og strukturer i byerne samt onlinehandel; en tendens, som kun er forstærket under corona. Og det er de samme udfordringer, man har i Ørestad, som i resten af landet. Derfor må og kan de lokale erhvervsdrivende bakke hinanden op og svare igen. Det kan byudviklerne hjælpe med.”

 

Den lokale kunstner Monnick Gaiazz udstiller blandt andet sin kunst i tøjforretningen Walk-In, som har adresse i 8tallet i Ørestad Syd. Et godt eksempel på et samarbejde, som er opstået i forbindelse med forløbet.

Siden forløbet startede, har flere af deltagerne iværksat nye kreative samarbejder. For eksempel har tøjkonceptet Walk-In i 8tallet inviteret den lokale kunstner Monnique Art til at udstille i forretningen, som vi ser på billedet. Foto: Monnique Art

ERHVERV SPILLER HELT CENTRAL ROLLE

Ifølge bestyrelsesformand i Grundejerforeningen Ørestad City, Mia Ellgaard, er de lokale erhvervsdrivende en kæmpe værdi for Ørestad:

“Handelslivet spiller en helt central rolle i hverdagen for alle, der bor, arbejder og studerer i vores bydel. Derfor giver det mening for os i bestyrelsen i Ørestad City at støtte op om de lokale erhvervsdrivende. Vi ønsker deltagerne held og lykke med forløbet og håber, at de lærer en hel masse, der kan hjælpe dem med at udvikle deres forretning – både individuelt og som handelsmiljø i udvikling.”

Grundejerforeningen Ørestad City arbejder desuden målrettet med at integrere kunst og design i byrummene, begrønne kvarterets udendørsarealer og forbedre rammerne for bylivet. Inden for de seneste år har foreningen blandt andet stillet arealer til rådighed for loppemarkeder og events, etableret mere vild beplantning i parkerne og bearbejdet byrum under metrobanen, i lommeparkerne og i Sivegaden. Forsøgene har skabt indsigt i og erfaring med at fremme livet og flowet i området.

Når de lokale ildsjæle bliver styrket i at drive deres egen forretning, styrker det samtidig den by, de er en del af. Det skaber nemlig mere handel og byliv i gaden, hos nabobutikken og i resten af byen. Det er simpelthen positivt for hverdagslivet
Bykonsulent Maria Degn