Sneen har lagt sig på Grønningen, men der er saltet på stierne.

Vinterberedskab i Ørestad: mens du sover, salter vi

Når vintervejret spidser til i Ørestad, sætter grundejerforeningernes bydelsdrift ind med maskiner til snerydning og saltspredning. For at skåne beplantningen i sårbare parkområder anvendes det miljøvenlige tømiddel kaliumformiat som alternativ til vejsalt.

Det er den tid på året, hvor regn, sne, slud, sjask og frostglatte veje gør livet surt for byens brugere.

“Det er vi forberedte på. Helt fra oktober er vores vinterberedskab klar til kamp med maskiner til isbekæmpelse, snerydning og saltning,” siger Pia Vannacci Elnif, der er sekretariatsleder i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad.

For at løse opgaverne er anlægsgartnerfirmaet Grøn Vækst tilknyttet som grundejerforeningernes driftsoperatør.

 

Maskiner til snerydning og saltspredning har kurs mod Ørestads veje og stier.

Et par af de maskiner, som bruges til snerydning og saltspredning på Ørestads veje og stier.

 

Trævenligt tømiddel skåner beplantning

I tilfælde af snevejr og isdannelse kører grundejerforeningernes driftsoperatør ud i ly af natten og spreder salt i Ørestad.

Forskning har dog vist, at almindeligt vejsalt har en nedbrydende virkning på planter og træer. Derfor anvender grundejerforeningerne i højere og højere grad det miljøvenlige tømiddel kaliumformiat. “Ved at omstille til saltning med kaliumformiat i områder, hvor unge træer, blomster og planter er ved at etablere sig, skåner vi beplantningen,” forklarer Pia Vannacci Elnif, og fortsætter:

“Kaliumformiat har nemlig den fordel, at det ikke efterlades i jorden, men selv nedbrydes af den. Det forårsager ingen saltskader eller strukturændringer i jorden, hvilket gør det til et af de mest miljøvenlige tømidler, markedet har at byde på.”

Kaliumformiat anvendes blandt andet i Ørestad Citys parker og parkanlæggene på Richard Mortensens Vej og Else Alfelts Vej, hvor der er plantet mange træer og etableret tæt beplantning.

 

Parkbåndet på Richard Mortensens Vej er et af de områder, som saltes med kaliumformiat for at skåne træerne.

 

Holder ekstra øje med betonen

Når bydelsdrift salter fortovene og vejene, er det for at komme glatte belægninger til livs. Men når kulden for alvor kommer, bliver saltets smelteevne udfordret.

“Selv om vi gør alt, vi kan, hjælper salt ikke, hvis temperaturen sniger sig under seks minusgrader. Beton og is er en særligt farlig kombi. Derfor er det vigtigt at passe på sig selv, når man bevæger sig ud i vinterkulden,” forklarer Pia Vannacci Elnif.

Bydelsdriften er i perioder med minusgrader ekstra opmærksomme på glatføre og salter hellere en gang for meget end for lidt.