Cirka halvdelen af dem, der svarede på grundejerforeningens rundspørge, mener, at efterladte hundelorte er et problem i Ørestad Syd. Også de gartnere, der passer områderne, er udfordret. Derfor søsætter Grundejerforeningen Ørestad Syd i samarbejde med Grøn Vækst endnu et initiativ i kampen for lortefri fællesområder - en lortetælling.

Lortetælling skal få flere til at samle op

Cirka halvdelen af dem, der svarede på grundejerforeningens rundspørge, mener, at efterladte hundelorte er et problem i Ørestad Syd. Også de gartnere, der passer områderne, er udfordret. Derfor søsætter Grundejerforeningen Ørestad Syd nu endnu et initiativ i kampen for lortefri fællesområder.

“Hundelorte og hundetis ødelægger desværre de grønne områder, som grundejerforeningen bruger mange ressourcer på at udvikle og passe til gavn for de mange mennesker i bydelen,” siger Jakob Jensen, der er driftsansvarlig i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad, og fortsætter:

“Mange ved for eksempel ikke, at hundes efterladenskaber kan indeholde giftstoffer og bakterier, som planter og træer bliver slået ihjel af, og som kan være farlige for mennesker og dyr.”

Grundejerforeningen har allerede over en årrække søsat forskellige tiltag som for eksempel forhøjning af bede samt fodhegn og skilte. Men det har ikke været nok.

 

Grundejerforeningens lortetælling går ud på, at alle efterladte hundelorte i Skovrummet på Else Alfelts Vej er talt op og erstattet med flag, som skal synliggøre problemet. Håbet er at gøre flere hundeejere bevidste om problemet, fordi flagene viser, hvor meget lortene fylder, og hvordan de påvirker, hvordan folk bruger området.

Forsøget går ud på, at alle efterladte hundelorte i Skovrummet på Else Alfelts Vej er blevet talt op og erstattet med flag, som skal synliggøre problemet. På første tælling løb grundejerforeningen og gartnerne tør for flag.

 

300+ hundelorte

Nu ser endnu et initiativ derfor dagens lys.

“Vi er ikke de eneste i verden, der har problemer med for mange efterladte hundelorte, og vi er blevet inspireret af et forsøg fra USA, hvor man registrerede en stor effekt. Vi håber, at Ørestad Syd også vil få gavn af forsøget,” uddyber Jakob Jensen.

Forsøget går ud på, at alle efterladte hundelorte i Skovrummet på Else Alfelts Vej er blevet talt op og erstattet med flag, som skal synliggøre problemet. Håbet er at gøre flere hundeejere bevidste om problemet, fordi flagene viser, hvor meget lortene fylder, og hvordan de påvirker, hvordan folk bruger området.

For at se om eksperimentet har en effekt, skal optællingen gentages hen over sommeren, og resultaterne fra gang til gang sammenlignes.

“Vores første tælling registrerede 300 lorte. Præcis 300, for det var så mange flag, vi havde. Vi løb tør stort set halvvejs igennem. Det bliver spændende at se, om billedet har ændret sig til næste lortetælling,” fortæller Jakob Jensen.

 

Gartnere i Grøn Vækst samler hundelorte op og sætter lyserøde flag i stedet. Hele gartnerteamet hilser derfor initiativet velkomment og har sat alle kræfter ind på forsøget.

Efterladte hundelorte er desværre noget, Ørestads driftsfolk må forholde sig til i deres daglige arbejde. Derfor hilser de inititativet velkomment og har sat alle kræfter ind på forsøget.

Mange hundeejere tager i forvejen ansvaret på sig, og de fortjener en kæmpe tak. Med lortetællingen kan vi se, at der er rum for forbedring, og forhåbentlig vil forsøget skabe den nødvendige opmærksomhed og få endnu flere til at gå foran som gode eksempler
Jakob Jensen, driftsansvarlig i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad

Dårligt arbejdsmiljø

De mange hundelorte er ikke bare til gene for dem, der gerne vil sole sig på et tæppe eller lege i græsset. De er også en daglig udfordring og medvirkende til et dårligere arbejdsmiljø for dem, der passer planterne i Ørestad Syd.

“Hundelorte er desværre noget, vores medarbejdere ofte må forholde sig til, når de udfører deres daglige arbejde. Når man er nødt til at fjerne lige så meget hundelort, som man fjerner ukrudt, så kan de fleste nok gætte sig til, hvilket ord man ville beskrive dagen med,” siger Molly Mullane, der er produktionsleder i Grøn Vækst.

Hun og resten af holdet hilser derfor initiativet velkomment og har sat alle kræfter ind på forsøget.

 

Hvert flag viser, hvor en hundelort er efterladt.

Hvert flag viser, hvor en hundelort er blevet efterladt den sidste måned.

 

Plads til forbedring

Med til den første lortetælling hører selvfølgelig en usikkerhed om, hvor mange lorte der i forvejen var samlet op. Til at hjælpe har grundejerforeningerne i Ørestad sat over 70 hundeposeholdere op og stiller hvert år mere end 400.000 poser til rådighed.

“Mange hundeejere tager i forvejen ansvaret på sig, og de fortjener en kæmpe tak. Med lortetællingen kan vi se, at der er rum for forbedring, og forhåbentlig vil forsøget skabe den nødvendige opmærksomhed og få endnu flere til at gå foran som gode eksempler,” slutter Jakob Jensen.

Lortetællingen er udført i samarbejde med grundejerforeningens driftsoperatør Grøn Vækst.

 

Lortetælling i Skovrummet på Else Alfelts Vej.

Der bliver sat flag på livet løs.

 

En skov af flag viser, hvor der er blevet efterladt hundelorte.

Ét flag er lig med én hundelort.

 

Der bliver flaget for alle, der samler op efter deres hund.

 

"Lortefeen findes ikke. Tag en pose her." I Ørestad Syd og Arenakvarteret har grundejerforeningerne sat skilte op på hundeposeholdere, som med et blink i øjet gør opmærsom på det gratis tilbud.

Ørestad Grundejerforeninger har over 70 stationer med hundeposer og stiller hvert år mere end 400.000 gratis hundeposer til rådighed.