Som formand for Grundejerforeningen Ørestad Syd har Steen Jürs sat varige spor i alt fra de grønne områder til de stole og bænke, du finder rundt omkring i kvarteret. Efter ni år giver han nu stafetten videre – men slipper ikke helt.
Da Steen Jürs og hans kone Hanne flyttede ind i deres lejlighed i Stævnen i 2009, var der ét hus i Ørestad Syd. Det var midt i finanskrisen, og fra vinduet på 3. sal kunne de se 8Tallet blive bygget på den anden side af Robert Jacobsens Vej.
“Det var et lidt åbent spørgsmål, hvad det hele skulle blive til,” siger Steen i dag.
16 år senere er det lettere at få øje på svarene. Der er nemlig ikke bare kommet flere bygninger til, men også masser af træer, opholdssteder og brugbare byrum. Mange af dem er udviklet af Grundejerforeningen Ørestad Syd, som med andre ord er langt fra det, de fleste nok forbinder med en grundejerforening i et parcel- eller sommerhuskvarter.
“Før var der bare græs og nogle spredte træer, men i dag er et område som for eksempel Else Alfelts Vej helt forvandlet. Vi har plantet over 1.000 træer, sået blomster og åbnet en stor legeplads i området, Skovrummet. Det er grundejerforeningens værk, og det er jeg glad for at have været en del af,” uddyber han.

Skovrummet på Else Alfelts Vej før og efter grundejerforeningens tiltag.
Helhedsplanen som drivkraft
Steen blev valgt ind i bestyrelsen i 2015 og overtog formandsposten året efter.
Han blev især grebet af den såkaldte helhedsplan for Ørestad Syd – en samlet vision for, hvordan de mange pladser og passager syd for Asger Jorns Allé kunne blive mere attraktive.
Helhedsplanen blev drivkraften bag hans engagement.
“Før jeg blev involveret i foreningens arbejde, var jeg sammen med mange andre med på inspirationstur, hvor der kom en masse spændende ønsker på tegnebrættet. Folk ønskede sig oplevelser, ophold og læ. Det har vi prøvet at skabe – og det synes jeg, vi er lykkedes med mange steder,” siger Steen.
Blandt sine egne yndlingsspots nævner han Skovrummet, Cafépladsen ved 8Tallet og Mellemrummet med de karakteristiske “stenøer”.
Steder, hvor idéerne i helhedsplanen er blevet til virkelighed – og til liv.

Mellemrummet er et af Steens yndlingssteder i sit kvarter.
Pænt og personligt
I sin tid som formand har Steen haft en forkærlighed for løsninger, der ikke kun er æstetiske, men også lokale og sociale. Som eksempel nævner han grundejerforeningens samarbejde med Amager Skovhjælpere, som har bygget specialdesignede bænke, broer, legemøbler og skulpturer på tværs af kvarteret.
“Det har været vigtigt for mig, at Ørestad Syd fik sine egne møbler – at de var noget særligt og ikke bare hyldevarer,” forklarer han.
Et andet tema har været fleksibilitet: Flytbare møbler og uderum, der ændrer karakter, alt efter hvem der bruger dem.
“Det har altid været min tanke. Når jeg cykler forbi og ser, at stolene står anderledes end dagen før, så ved jeg, at stedet bliver brugt på forskellige måder. Det betyder noget,” fortæller han.

Grundejerforeningen har samarbejdet med Amager Skovhjælpere om bænke, broer og skulpturer i træ på tværs af kvarteret – som her på Cafépladsen ved 8Tallet.
Har indflydelse på meget – men ikke alt
Grundejerforeningen Ørestad Syd har ansvaret for at passe og udvikle kvarterets parker, pladser og private fællesveje. Det drejer sig om alt lige fra snerydning og saltning, biodiversitetstiltag og legepladser til vanding, lugning, græsslåning, fitnessudstyr, skraldespande, hundeposer – og meget, meget mere.
Men der er også meget, som grundejerforeningen ikke har indflydelse på – for eksempel ejendomsetablering, bygningsdrift og bestemmelser i lokalplaner.
Ørestad Syd er endnu ikke færdigudviklet, og det bekymrer Steen, at flere byggeprojekter har gået på kompromis med lokalplanerne, og at centrale mødesteder som det længe ventede Byens Hus er blandt de sidste, der bliver bygget. Ligeledes har udfordringer med midlertidige skolepavilloner fyldt en del hos den afgående bestyrelsesformand.
“Det er lidt paradoksalt, at det, der skal samle folk, kommer til allersidst. Det burde have været det første,” siger Steen.

Steen Jürs elsker den årlige Søfest i Ørestad Syd og har i mange år været med til at sælge ænder til dagens højdepunkt, anderæset.
Generationsskifte i grundejerforeningen
Men det næste kapitel ser han på med positive øjne.
“Ørestad Syd har faste traditioner som Søfesten med det store anderæs, og flere fællesskaber og arrangementer er ved at tage form. Asgers Have er lige rundt om hjørnet, og udbuddet af spisesteder og butikker er spændende, selv om de stadig ligger lidt spredt,” uddyber han og slutter:
“Og så siver nye, unge kræfter stille og roligt ind i bylivet, hvilket vi også kan se i grundejerforeningens bestyrelse. Jeg glæder mig over, at en ny generation har taget Ørestad Syd til sig og er klar til at fortsætte arbejdet.”
Steen ser ikke sit arbejde som afsluttet og fortsætter derfor i bestyrelsen. Han slipper ikke helt – og Ørestad slipper heller ikke for ham.
Her kan du læse bestyrelsens tilbageblik på 2024 (og få en forsmag på, hvad der er i vente i 2025).

Den nye bestyrelsesformand i Ørestad Syd, Svend Elberg Thomsen fra E/F Grønne Eng, overrasker Steen Jürs med blomster på generalforsamlingen i 2025.
Fakta
Grundejerforeningen Ørestad Syd:
- Overtager løbende nye områder fra By & Havn sammen med ansvaret for at vedligeholde og videreudvikle dem.
- Har sammen med beboere og landskabsarkitekterne BOGL udarbejdet en helhedsplan for, hvordan områderne syd for Asger Jorns Allé skulle udvikles fra grus og græs til parker og hyggelige opholdsrum over en årrække.
- Ledes af en frivillig bestyrelse, som består af repræsentanter fra grundejerne i kvarteret.
- Repræsenterer alle grundejere i Ørestad Syd. Medlemmerne varierer meget i både størrelse, type og ejerforhold og tæller blandt andet ejerforeninger, almene boligselskaber, private udlejere og offentlige institutioner.
- Grundejerne betaler et årligt bidrag til grundejerforeningen ud fra antallet af etagemeter² byggeri, de råder over. Medlemsbidraget går primært til drift og udvikling.
- Har sammen med Vandlauget og Grundejerforeningerne Ørestad Nord, Amager Fælled Øst, Ørestad City og Ørestad Arenakvarter etableret Grundejerforeningssekretariatet Ørestad.
- Sekretariatet udfører alle grundejerforeningens opgaver, så den kan leve op til det ansvar og de forpligtelser, der påhviler den inden for drift og vedligehold af veje og grønne områder, snerydning og saltning, overdragelser af arealer – og meget mere.

Grundejerforeningen Ørestad Syd dækker området mellem søerne og Ejler Billes Allé. Foto: By & Havn