Grundejerforeningerne og Vandlauget i Ørestad har gennemført et samlet udbud af drift og pleje i bydelen, og vinderen er nu fundet. Grøn Vækst fortsætter som foreningernes driftsoperatør og skal passe Ørestads grønne områder, kanaler og private fællesveje i minimum fem år mere.

Grøn Vækst vinder udbud om drift og pleje i Ørestad

Grundejerforeningerne og Vandlauget i Ørestad har gennemført et samlet udbud af drift og pleje i bydelen, og vinderen er nu fundet. Grøn Vækst fortsætter som foreningernes driftsoperatør og skal passe Ørestads grønne områder, kanaler og private fællesveje i minimum fem år mere.

I Ørestad har de store grundejerforeninger selv ansvaret for alt lige fra hundegårde, legepladser, fodboldbaner, snerydning og saltning til vanding, lugning, græsslåning, fitnessudstyr, skraldespande, hundeposer og meget mere. Foreningerne driver for eksempel mere end 212.000 kvadratmeter grønne områder svarende til intet mindre end 30 11-mands fodboldbaner. Dertil har Vandlauget ansvaret for Ørestads kanaler og søer.

Foreningerne ledes af frivillige bestyrelsesmedlemmer, der har udliciteret de mange opgaver via en kontrakt, som i det daglige styres af Grundejerforeningssekretariatet Ørestad. Da en ikke ubetydelig del af foreningernes udgifter går til netop drift og pleje af fællesarealerne, har bestyrelserne ønsket at afsøge markedet og skærpe kravene i kontrakten.

 

Kort over Ørestads kvarterer samt kanaler og søer anno 2024. Alle grundejere i Ørestad er medlemmer af den grundejerforening, de tilhører geografisk. Grundejerforeningerne står for drift og udvikling af bydelens parker og byrum og er med i Vandlauget, som har ansvaret for kanaler og søer.

Alle grundejere i Ørestad er medlemmer af den grundejerforening, de tilhører geografisk. Grundejerforeningerne står for drift og udvikling af bydelens parker og byrum og er med i Vandlauget, som har ansvaret for kanaler og søer.

Omfattende udbud

For at sikre den bedste sammenhæng mellem pris og kvalitet har sekretariatet derfor gennemført et udbud af driftskontrakten i 2024.

“Med udbuddet har bestyrelserne blandt andet ønsket at stille skærpede krav til emissionsfrie biler og el-værktøj, og de har ønsket at optimere kontraktforhold og sikre en robust kontraktstyring for de næste mange år,” forklarer driftsansvarlig Jakob Jensen, som fortsætter:

“Vi har som en del af udbudsprocessen haft markedsdialog med de største og bedste entreprenører på området, og vi har modtaget nogle gode og gennemarbejdede tilbud. I forhold til den nuværende kontrakt har vi blandt andet forstærket vores fokus på biodiversitetstiltag endnu mere. Overordnet set vil vi med den nye kontrakt fastholde og – hvor vi kan – forbedre det høje drifts- og plejeniveau, der kendetegner Ørestad i dag.”

Udbuddet har været styret af sekretariatet, og bedømmelsesudvalget bestående af medlemmer fra alle grundejerforeningernes og Vandlaugets bestyrelser har sammen med rådgiverne vurderet tilbuddene og forhandlet en ny kontrakt på plads.

 

En lokal dreng tester en elektrisk løvblæser, som bruges af Ørestads gartnere.

Meget af Grøn Væksts værktøj kører allerede på el, men med udbuddet har grundejerforeningernes bestyrelser blandt andet ønsket at stille skærpede krav til el-værktøjet samt emissionsfrie biler.

Mange områder er forvandlet fra tomme græsplæner til oaser af bynatur. Den udvikling har kun kunnet lade sig gøre, fordi grundejerforeningernes bestyrelser og sekretariat altid har været åbne over for nye ideer og tiltag – særligt inden for biodiversitet og bynatur. Der er aldrig to dage, der er ens, og der er hele tiden nye ting på tegnebrættet. Det gør Ørestad til et rigtig sjovt sted at arbejde som anlægsgartner
Molly Mullane, produktionsleder i Grøn Vækst

Kender Ørestad ud og ind

Vinderen af udbuddet er Grøn Vækst, der siden 2012 har haft deres daglige gang i Ørestad.

Kontrakten er indgået med Grøn Vækst pr. 1. april 2025 for en periode på fem år med mulighed for forlængelse i to gange to år.

“Vi er glade, stolte og ikke mindst lettede over, at vi skal fortsætte i Ørestad. Gennem de sidste 12 år har vi haft et rigtig godt samarbejde med Grundejerforeningssekretariatet, som faktisk føles mere som et partnerskab, og det glæder vi os til fortsat at udvikle,” siger Molly Mullane, der er produktionsleder i Grøn Vækst og har ansvaret for deres Ørestadsteam.

Molly Mullane understreger den udvikling, som bydelens grønne områder har gennemgået over de sidste mange år.

“Mange områder er forvandlet fra tomme græsplæner til oaser af bynatur. Den udvikling har kun kunnet lade sig gøre, fordi grundejerforeningernes bestyrelser og sekretariat altid har været åbne over for nye ideer og tiltag – særligt inden for biodiversitet og bynatur. Der er aldrig to dage, der er ens, og der er hele tiden nye ting på tegnebrættet. Det gør Ørestad til et rigtig sjovt sted at arbejde som anlægsgartner,” slutter hun.

 

Grøn Vækst har vundet grundejerforeningerne i Ørestads udbud om drift og pleje i bydelen. Grøn Vækst har været med fra starten og kender Ørestad ud og ind.

Grøn Vækst har hjulpet grundejerforeningerne og vandlauget med drift og pleje i Ørestad i 12 år og kender bydelen ud og ind.

Fakta om driftsudbuddet

  • I januar 2024 besluttede grundejerforeningerne at få sekretariatet til at gennemføre et samlet udbud af driftsopgaven på tværs af Ørestad med hjælp fra Opland Landskabsarkitekter og SSI Advokater
  • Det er en omfangsrig opgave at gennemføre udbud, og udgiften for arbejdet er fordelt mellem de fire grundejerforeninger og Vandlauget
  • I løbet af foråret har der været markedsdialog med operatører, som alle har været rundt og se arealerne i Ørestad og har givet input til processen. Efterfølgende er der udarbejdet udbudsmateriale
  • I slutningen af august blev udbudsmaterialet sendt ud til byderne, som afgav deres tilbud i starten af oktober. Herefter vurderede bedømmelsesudvalget bestående af medlemmer fra alle grundejerforeningernes bestyrelser sammen med rådgiverne tilbuddene og forhandlede en ny kontrakt på plads
  • Den nye kontrakt er nu underskrevet og træder i kraft med opstart den 1. april 2025.

 

Hvad indeholder kontrakten?

  • Ørestad er ca. 600 meter i bredden og 5 kilometer i længden fra Nord til Syd, og grundejerforeningerne driver langt størstedelen af bydelens grønne områder og private fællesveje
  • Den samlede årlige kontraktsum (faste driftsopgaver) var i 2023 på knap kr. 7 mio., mens der samme år blev brugt ca. kr. 1,4 mio. på snerydning og saltning, 800.000 på vanding og 600.000 på inventar, grus, graffiti mv.
  • Grundejerforeningerne driver grønne områder svarende til 212.000 kvadratmeter, hvilket kan omregnes til 30 11-mands fodboldbaner
  • Byrumsinventaret tæller blandt andet 340 bænke, 272 skraldespande og 70 hundeposeholdere
  • Alle de faste driftsopgaver er beskrevet ned til mindste detalje i en såkaldt drifts- og plejeplan, og alle områder er nøje opmålt og kategoriseret i et digitalt driftssystem.

 

Fakta om grundejerforeningerne og sekretariatet

  • Hver grundejerforening ledes af sin egen bestyrelse, som består af frivillige repræsentanter, der vælges på generalforsamlingen i foråret
  • Grundejerforeningerne Ørestad Nord, Amager Fælled Øst, Ørestad City, Ørestad Arenakvarter og Ørestad Syd har sammen med Vandlauget etableret Grundejerforeningssekretariatet Ørestad, der består af seks ansatte
  • Sekretariatet udfører alle grundejerforeningernes opgaver, så de kan leve op til det ansvar og de forpligtelser, der påhviler dem inden for drift og vedligehold af veje og grønne områder, snerydning og saltning, overdragelser af arealer, opkrævning af medlemsbidrag og meget mere
  • Det er også sekretariatet, der sørger for bestyrelsesmøder, udviklingsprojekter, behandling af borgerhenvendelser, leverandørstyring, julelys, arrangementer, dialog med myndigheder samt kommunikation via sociale medier, skilte, et fælles nyhedsbrev mv.