Tunnel eller edderkop? Lysværket 'Communicator' er skabt er den dansk/grønlandske kunstnerduo SIIKU og består af to installationer på træøerne i Ørestad City. Foto: André Just Vedgren

Lys i vintermørket: Copenhagen Light Festival 2022 kommer til Ørestad

Fredag d. 4. februar begynder Copenhagen Light Festival 2022, der byder på oplevelser med lyskunst i hele København. Lysfestivalen varer hele februar, og i år er Ørestad med i programmet med to smukke værker i Ørestad City.

Er du efterhånden godt træt at vintermørket?

Så læs med her.

For Copenhagen Light Festival venter lige rundt om hjørnet med unikke lyskunstværker i hele hovedstaden. Og i Ørestad kan du opleve to af dem.

“I år er vi så heldige at være med til at bringe to stedsspecifikke lyskunstværker til live,” fortæller André Just Vedgren, bestyrelsesformand i Ørestad Vandlaug, og fortsætter:

“Begge værker gør brug af kanalerne, broerne og arkitekturen, som er så karakteristisk for Ørestad, og skaber noget helt nyt. Vinterlys skal nemlig både være smukt at kigge på og skabe unikke oplevelser i byrummene i den mørke tid på året.”

 

Værket 'The Stack' er skabt af den københavnske kunstergruppe Circuit Circus og er en rektangulær lysskulptur, som står i vandet og skaber smukke genspejlinger.

Værket ‘The Stack’ er skabt af den københavnske kunstergruppe Circuit Circus. Foto: André Just Vedgren

SMUKKE GENSPEJLINGER UNDER METROBANEN

De to installationer i Ørestad, The Stack og Communicator, er støttet af Vandlauget, Grundejerforeningen Ørestad City og KLP Ejendomme. De er skabt af kunstnergrupperne Circuit Circus og SIIKU. Begge kan opleves i hovedkanalen i Ørestad City fra d. 4. februar:

  • The Stack (Circuit Circus, 2022) er en lysskulptur i kanalen, som består af 3.000 lysdioder og udnytter den til tider blanke, til tider brusende vandoverflade som kanvas. Kan du lide smukke genspejlinger i varme farver, er der meget at komme efter her.
  • Communicator (SIIKU, 2022) er inspireret af bytræernes underjordiske netværkskommunikation og består af to installationer, der “taler sammen” via lysanimation. Værket kan opleves på træøerne ud for hhv. Ørestad Gymnasium og VM Husene.

Men hvordan ser værkerne ud?

Det må du tage at opleve, når festivalen starter d. 4. februar.

I år er vi så heldige at være med til at bringe to stedsspecifikke lyskunstværker til live. Begge værker gør brug af kanalerne, broerne og arkitekturen, som er så karakteristisk for Ørestad, og skaber noget helt nyt
André Just Vedgren, Bestyrelsesformand i Ørestad Vandlaug

ORB’ER OG PRISMER

Det er ikke en ny ting for Ørestad at fokusere på lysdesign i byrummene. Vandlauget og grundejerforeningerne i Ørestad Nord og Ørestad City har i flere år arbejdet for at skabe gode lys- og lyskunstoplevelser i løbet af de mørke måneder.

Tidligere har Vandlauget og Ørestad Nord f.eks. været med i lysfestivalen med værkerne Reflections (Silla Herbst) under kanalbroen på Rued Langgaards Vej, Temperature Field (Jakob Oredsson) og One Prism More Dimensions (Jette Hye Jin Mortensen) på Grønningen samt Orb Family (Pipaluk Supernova & Thomas Jørgensen), som er en permanent lyskunstinstallation i Universitetskanalen.

Ud over de værker, som har været repræsenteret i lysfestivalen, udvikler grundejerforeningerne hvert år jule- og vinterbelysningen i hele Ørestad.

 

Jette Hye Jin Mortensens værk One Prism More Dimensions trak lysturister til Ørestad under Copenhagen Light Festival 2019. Foto: GFS Ørestad

FAKTA OM COPENHAGEN LIGHT FESTIVAL

  • Copenhagen Light Festival 2022 varer i perioden 4-27. februar
  • Festivalen debuterede i 2018 og vokser sig større for hvert år, der går. I 2021 besøgte flere end 500.000 mennesker lyskunstværker i hele København
  • I 2022 udbygger Copenhagen Light Festival lyskunstoplevelsen med gå-, løbe- og cykelruter på ca. 2, 5 og 10 km. Derudover introduceres en “lys-skattejagt” for børn og voksne.