Mange hundeluftere er gode til at gøre rent efter deres hund. Men mængden af efterladte hundelorte og hundetis i Ørestads grønne områder er et problem, mener Ørestads gartnere. De er nødt til at tage beskyttelsesdragter på, når de passer bedene.
Vi har alle prøvet at træde i en hundelort og mærke foden synke ned i den brune, klæbrige masse.
For gartnerne i Grøn Vækst, der hjælper Ørestads grundejerforeninger med at passe bydelens parker og byrum, er det imidlertid fast kost.
På Else Alfelts Vej og Richard Mortensens Vej er udfordringen størst.
“Vi kommer tre styk cirka hver tredje uge og går hele Skovrummet på Else Alfelts Vej igennem for ukrudt. Her luger vi typisk 50 hundelorte ud hver, og de kommer i alle farver, former og teksturer. Det er ikke det fedeste,” siger Sandra, der er gartner i Grøn Vækst.
Grønne fingre og glade for hunde
“De fleste gartnere er ikke bare naturmennesker – vi er også hundemennesker. Det er vildt hyggeligt, når hundeluftere kommer forbi med deres søde hunde og hilser,” fortæller Juliane, der er kollega til Sandra.
Sandra har selv en syvårig whippet, mens Juliane nøjes med at holde af andre folks hunde.
“Det er ikke lige så hyggeligt at tage den hvide dragt på, fordi man skal ned og røre ved pøller, der kan være flere uger gamle,” svarer Sandra og fortsætter:
“Derudover kan beplantningen ikke tåle at blive tisset og trampet på. Konsekvensen er desværre, at mange planter ikke overlever.”
Giver pote at tale om det
Sandra og Juliane oplever, at det hjælper at tale med hundeejerne om den effekt, hundenes efterladenskaber har på de grønne områder.
“Der er ingen, der lader lorten ligge og hunden løbe rundt i bedene af ond mening. Vores oplevelse er i stedet, at hundeejerne reagerer positivt, når vi taler med dem om det. Mange er for eksempel ikke klare over, at hundetis slår planterne ihjel, og at efterladte hundelorte kan bære på bakterier, der er farlige for både mennesker og andre hunde,” forklarer Sandra.
Hun kommer med en opfordring til hundeejerne:
“Mange tager ansvaret på sig, og de fortjener en kæmpe tak. Vi håber, at endnu flere hundeejere vil holde deres hund ude af bedene og samle op efter sig,” slutter hun.
Gratis hundeposer
I Ørestad er det grundejerforeningerne, og ikke kommunen, som har ansvaret for udearealerne – med undtagelse af bygningernes indre gårde og offentlige veje som Ørestads Boulevard og Asger Jorns Allé.
Grundejerforeningerne bruger mange ressourcer på at udvikle og passe de grønne områder og stiller derudover gratis hundeposer til rådighed.
“Hvis du har glemt at tage en hundepose med på turen, kan du altid nuppe en helt gratis. Vi har opsat hundeposer på tværs af grundejerforeningernes arealer. I Ørestad Syd og Arenakvarteret finder du dem 36 steder, hvoraf de fleste er placeret på de populære hunderuter,” siger Jakob Nagstrup Jensen, der er driftsansvarlig i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad.