Grundejerforeningerne og Vandlauget i Ørestad bakker op om kampagnen Vildt nok, København, der har som mål at inspirere beboere og virksomheder i hovedstaden, der gerne vil gøre mere for bynaturen og biodiversiteten, hvor de kan.
“Vi har en masse vild bynatur i Ørestad, og vi vil gerne gøre mere. Derfor er det helt naturligt for os at bakke op, når resten af byen også vil gøre det,” siger driftsansvarlig i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad Jakob N. Jensen.
Opbakning til vilde tiltag i Ørestad
Grundejerforeningerne og Vandlauget i Ørestad arbejder allerede målrettet med biodiversitet i bydelens parker og byrum.
Til sammen driver foreningerne ca. 212.000 m² grønne områder svarende til arealet af 30 professionelle fodboldbaner. Mange steder er områder specifikt designet og indrettet efter at fremme biodiversitet.
“Vi hører ofte fra beboere, ansatte og folk på besøg i Ørestad, at de er overraskede over de grønne områder. Mange lægger især mærke til de tiltag, vi laver for at forbedre Ørestads bynatur, og som gør arbejdet med at fremme biodiversiteten mere synligt,” fortæller driftsansvarlig i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad Jakob N. Jensen.
Noget af det helt håndgribelige og synlige i byrummene er blandt andet kvashegn.
“Vi arbejder blandt andet på at nedbringe mængden af afklippede grene og jord, der bliver kørt væk fra områderne, og i stedet genanvende materialerne. Vi har derfor etableret kvashegn, som både giver gode levesteder for insekter og smådyr, men som også kan være med til at skabe læ omkring en bænk og derved skabe et hyggeligt byrum,” fortæller han.

Døde træstammer, kvashegn af afklippede grene og insekthaver er nogle af de tiltag, grundejerforeningerne arbejder med for at fremme biodiversiteten.
Flere fællesskaber om bynatur
Ud over egne tiltag – og nu også Vildt nok, København – er grundejerforeningerne og Vandlauget i Ørestad med i flere samarbejder om bynatur i bydelen.
Foreningerne deltager blandt andet i en række af inspirationsture om biodiversitet, som ØICC (Ørestad Innovation City Copenhagen) arrangerer. Målet med turene er at dele viden og erfaringer med forskellige tiltag på tværs af foreningerne, de enkelte grundejere og udviklingsselskaber.
Derudover samarbejder grundejerforeningerne med Amager Vest Lokaludvalg og Ørestad Gymnasium om projektet Metropark Amager med fokus på bedre opholdsmuligheder og mere grønt i området langs skolen og gymnasiet.
“Uden at prale vil jeg sige, at vi allerede gør en hel del på den vilde front. Men ligesom alle andre kan vi også gøre mere. Vi håber derfor også, at Vildt nok, København og vores arbejde med bynatur i Ørestad kan inspirere andre, ligesom vi også selv regner med at blive inspireret og få nogle gode idéer til, hvad vi mere kan gøre,” slutter Jakob N. Jensen.

Grundejerforeningen Ørestad City har i efteråret 2024 udsået blomsterfrø på en strækning under metrobanen, der dækker 1600 kvadratmeter.
Fakta om Vildt nok, København
- Bag kampagnen står en række miljøorganisationer og lokaludvalg i hovedstaden har søsat kampagnen Vildt nok, København.
- Vildt nok, København har som mål at inspirere beboere og virksomheder i hovedstaden, der gerne vil gøre mere for bynaturen og biodiversiteten, hvor de kan.
- På VildtNok.nu kan du finde tips og tricks til, hvordan du som have-/altanejer, boligforening eller virksomhed kan arbejde med naturen og bidrage til en vildere bynatur.
- Du kan også registrere dine vilde kvadratmeter og de tiltag, du allerede har lavet.
Har du for eksempel insekthotel, fuglehus og hjemmehørende blomster på altanen? Eller kvashegn, fuglebad og pindsvinehus i din have eller fælles gårdhave?
Registrér dem her og vær med til at vise, hvor vild København er.