Lokal jord bliver til blomsterbakker

Grundejerforeningen Ørestad City har som et forsøg lavet bakker ud af den jord og græstørv, der var til overs fra efterårets anlægsarbejde i Byparken og Bellahusparken.

I samarbejde med landskabsarkitekterne SLA og entreprenøren Malmos prøver Grundejerforeningen Ørestad City noget nyt af for både at forskønne byrummene og genanvende parkernes egne ressourcer.

“Når vi graver ud til nye stier og grøfter, får vi en masse jord til overs. Den beholder vi i området, så vi kan genanvende den. På den måde kan jorden give ny værdi til området, uden at vi skal hente den langvejsfra,” forklarer Jakob N. Jensen, der er driftsansvarlig i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad.

 

I Bellahusparken ved Bella Center St. har Ørestad City anlagt en grøft med natursten samt træbroer, der giver adgang til parkens kerne. 125 nye træer er plantet.

I Bellahusparken ved Bella Center St. har Ørestad City anlagt en grøft med natursten samt træbroer, der giver adgang til parkens kerne, og 125 nye træer er plantet. Parkens volde består af den jord, der er gravet ud til grøften.

Spændte på resultatet

Og det er ikke kun genanvendelse af parkernes egne ressourcer, der er fokus på.

Grundejerforeningen Ørestad City har i mange år arbejdet sammen med SLA om udviklingen af Byparken og foreningens lommeparker. Samarbejdet har særligt fokus på at fremme biodiversiteten og en vildere bynatur på tværs af Ørestad City.

Bakkerne er derfor et eksperiment på flere planer. Ikke bare ser de anderledes ud, fordi græsset er bevaret sammen med jorden. Metoden betyder også, at den såkaldte “topdressing”, man normalt nærer og udjævner græs med, er valgt fra.

Det giver bakkerne et mere “græsset” og naturligt udtryk.

“Vi udnytter, at andre ting på den måde kan gro, og at bynaturen for en periode får lov at passe sig selv. Når det så bliver varmt igen, udsår vi blomster og planter bakkerne til med buske. Vi er ikke sikre på, hvordan det endelige resultat bliver. Men hvad vi er sikre på, er, at det bliver meget mere spændende end det, der var før,” slutter Jakob N. Jensen.

Når grundejerforeningen graver ud til nye stier og grøfter, er der en masse jord til overs. Den kan genanvendes som bakker, der med tiden kan vokse til med buske og planter.

Når grundejerforeningen graver ud til nye stier og grøfter, er der en masse jord til overs. Den kan genanvendes som bakker, der med tiden kan vokse til med buske og planter. Visu: SLA