I Ørestad er du altid tæt på en kanal, vandrende eller sø.
Ud over at være smukke at se på spiller de nemlig en helt særlig rolle i bydelens afløbssystem.
Den går ud på, at regnvand fra tage og ikke-trafikerede områder ledes direkte til Vandlaugets kanaler og søer, hvor det bliver håndteret i en særlig infrastruktur kun til regnvand.
Men hvordan lader det sig gøre?
Det særlige ved systemet er, at regnvandet ikke ledes ned i kloakken som andre steder.
Regnvand bliver ledt til kanalerne og søerne, mens spildevand og vejvand ledes væk til store renseanlæg.
I det gamle København ledes regnvand, vejvand og spildevand ad samme rør til rensning. Det skaber problemer, når de store regnskyl rammer byen. Men i Ørestad sikrer kanalsystemet bydelen mod skybrud.
I Ørestad Nord og City ledes vandet fra tagene til kanalerne via rør.
I Ørestad Syd og Arenakvarteret er der flere steder etableret åbne render, der leder regnvandet til søerne og kanalen på Robert Jacobsens Vej.
Det kan se voldsomt ud, når vandet stiger i kanaler og vandrender eller “oversvømmer” de kanalbredder, der er konstrueret som skråninger. Ved kraftige regnskyl stiger vandet i renderne over deres bredder, så det strømmer ud på græsset.
Men aldrig ud på fortove eller ind i bygninger.
Det unikke kanalsystem har også den fordel, at grundejerforeningerne i Ørestad bruger det opsamlede regnvand til vanding i parker og byrum.
Ørestads kanalsystem sørger dermed for, at foreningerne ikke bruger drikkevand til vanding på sine arealer.
I Ørestad Syd, Arenakvarter og City vander foreningernes driftsoperatør med vand fra søerne, mens det i Ørestad Nord er vand fra den Landskabelige Kanal, som snor sig igennem Grønningen og videre ud på Amager Fælled.