Grønningen i Ørestad Nord er en moderne storbypark med rig bynatur og gode muligheder for ophold og aktivitet.
Bynatur &
grønne byrum
Grønningen i Ørestad Nord.

Ørestad er elsket for sin bynære natur, men rummer også en sprudlende bynatur. Faktisk har bydelen grønne områder svarende til ca. 30 store fodboldbaner.

Bynatur er en vigtig ingrediens i Ørestads DNA, og grundejerforeningerne arbejder målrettet med tiltag for at fremme biodiversiteten i bynaturen.

Her på siden finder du inspiration til, hvad du kan lave, og hvor du skal tage hen, hvis du vil opleve naturen i byen.

 

 

Grønningen

Vi starter på Grønningen i Ørestad Nord.

Du suser lige hen over den, når du tager med metroen mellem Islands Brygge og DR Byen St.

Måske cykler du forbi eller igennem den på vej til/fra dit arbejde eller uddannelsessted.

I hvert fald finder du en grøn oase, der har alt lige fra naturlegeplads, hundegård og kunstgræsbane til hængekøjer, træningspavillon og insektsafari – og som hvert år er centrum for byens bedste Børnesankthans med over 1.000 besøgende.

Vandet spiller også en central rolle på Grønningen, hvor den Landskabelige Kanal snor sig mellem bygninger og bynatur. Dér, hvor kanalen bugter ved Koncerthuset, kan du komme tørskoet over i parkens populære trækfærge. Andre steder har grundejerforeningen og vandlauget anlagt trædesten og trædæk, så du kan komme tættere på vandet.

Og fra maj til oktober kan du låne en båd helt gratis og ro en tur.

 

Naturdag i Ørestad Nord. To børn undersøger dyrelivet i Den Landskabelige Kanal på Grønningen ved hjælp af grej fra parkens Naturcontainer.

Dyrelivet i Den Landskabelige Kanal bliver undersøgt med grej fra Grønningens naturcontainer.

Byparken

Tager du turen til Ørestad City, kommer du forbi Byparken, der med sine ca. 70.000 kvadratmeter er på størrelse med Ørstedsparken i Københavns centrum.

Her kan du både spille fodbold, volleyball og petanque, lade ungerne boltre sig på parkens mange legepladser, tænde op for lidt grillhygge, lade hunden lege i hundegården og nyde en kop kaffe fra Ørestads lokale risteri.

Alt sammen i de skønneste, grønne omgivelser.

Ambitionen har fra start været at skabe en storbypark med aktivitetstilbud og opholdsområder, hvor både store og små kan hygge sig. En park, som beboerne selv har været med til at udvikle.

Udviklingen af parken fortsætter hvert år med nye projekter og biodiversitetstiltag fra Grundejerforeningen Ørestad City.

 

Byparkens Løvtag og Fugledistrikt. Et dejligt sted at gå tur og sætte pris på, at der i Ørestad er natur i byen.

Løvtaget i venstre ende af Byparken.

Byfælleden

Byfælleden i Ørestad Arenakvarter er ikke en helt almindelig park.

Den lever i stedet op til sit navn og ligner, at Ørestads 3.500 hektar enorme naturparksnabo er skyllet ind over byen og har taget en stor bid.

En undersøgelse af biodiversiteten, som grundejerforeningen fik foretaget i 2022, viser, at over halvdelen af de registrerede planter er vilde arter, der har spredt sig til Byfælleden naturligt.

Selv om man skulle tro, at det ville skabe de bedste betingelser bare at lade bevoksningen stå og passe sig selv, er grundejerforeningens særlige drift af området faktisk helt afgørende for, at det kan lade sig gøre.

Mærk det høje græs mellem tæerne og se, hvor mange forskellige insekter og planter du kan spotte. Du kan også nuppe en bid mad på en af “parkens” bænke.

 

Børn leger på Byfælleden i Ørestad Arenakvarter.

Over halvdelen af bydelens planter er indvandret fra fælleden.

Søerne

På Ørestads sydligste breddegrader, hvor byen smelter sammen med naturen, finder du bydelens smukke søer.

Under vandoverfladen findes et sprudlende økosystem af fisk, smådyr og vandplanter. Vandlaugets målinger viser, at fiskebestanden stiger år for år.

Gangstien rundt om søerne er et yndet sted for hundeejere, og på molepladserne har du både mulighed for at tænde op for grillen og træne under åben himmel.

Alt sammen med vandet og fælleden som kulisse.

Søerne er også omdrejningspunktet for bydelens årlige Søfest, hvor vi fejrer vandet i Ørestad med sjove aktiviteter og det traditionsrige anderæs i kanalen.

 

Søerne i Ørestad Syd på en dejlig sommerdag.

Selv om søerne er anlagt så sent som i 2010, er det allerede hjemsted for et sprudlende fiske- og fuglesamfund.