Grundejerforeningerne og Vandlauget i Ørestad arbejder løbende på at få mere liv og flere farver – til lands og til vands. Nu har de plantet 44 nye åkander, der skal bidrage til livet på begge sider af vandoverfladen.
“Vi gør, hvad vi kan for at få mere liv og flere farver i bydelen – både til lands og til vands. Tidligere på foråret måtte vi sige farvel til de lysende orb’er, som boede i kanalen i 10 år, men i deres sted har vi nu sat en masse skønne åkander,” fortæller Jakob N. Jensen, der er driftsansvarlig i Grundejerforeningssekretariatet Ørestad, og fortsætter:
“Jannick og Jarl fra vores driftsoperatør Grøn Vækst måtte i dagens anledning en tur i vandet, og med deres hjælp har vandplanterne fundet sig til rette i deres nye hjem.”
Der er kommet åkander i to af Ørestads kanaler.
Universitetskanalen i Ørestad Nord har fået 30 “klynger”, mens 14 styks mere er sat i hovedkanalen i Ørestad City.

Jannick og Jarl fra Grøn Vækst måtte i dagens anledning en tur i vandet. Med deres hjælp har vandplanterne fundet sig til rette i deres nye hjem.

En lille ladbil med kran hjalp med at få de tunge baljer ned i vandet.
Ikke synlige endnu
Alle 44 åkander er sat på kanalbunden i hver deres balje med huller, så vandet kan sive ind.
De er bare ikke synlige endnu.
“Lige nu er planterne lidt svære at få øje på. De skal nemlig samle kræfter og vokse op til overfladen, og det kan godt tage noget tid. Men vi glæder os allerede til at hilse på dem igen,” slutter Jakob N. Jensen.

14 klynger er sat i hovedkanalen i Ørestad City.
Hvad bidrager åkander med?
Det, vi i folkemunde kalder åkander, hedder i virkeligheden nøkkeroser.
Ikke desto mindre har de flere positive egenskaber, der er værd at fremhæve.
Vandplanterne kan nemlig bidrage til at nedbringe algevæksten, som Vandlauget bruger meget tid og mange ressourcer på at bekæmpe. Det gør de ved for eksempel at skygge for solen og ilte vandet.
Derudover danner deres blade, stængler mv. gemmesteder til fisk og smådyr.
Men mest af alt er de smukke og løfter oplevelsen af vandet.
I Ørestad bliver alt regnvand fra tagene ledt direkte til bydelens kanaler og søer. Det unikke kanalsystem forhindrer oversvømmelser ved skybrud, mens grundejerforeningerne kan genanvende regnvandet til at vande planter og træer i hele bydelen.
De lodrette betonkanter sørger for, at vandstanden kan hæves og sænkes efter behov. Det er fremsynet og unikt i denne skala, hvor en hel bydel er sikret mod skybrud – men giver også kanalerne et mere “konstrueret” udtryk.
Åkander er med til at bløde udtrykket op og minde én om, at også kanalerne er bynatur.

Undervandsfoto i kanalen på Arne Jacobsens Allé. Foto: Martin Kielland