Det er forbudt at fiske i Ørestads kanaler og søer. Det skyldes, at livet i vandet kræver nøje overvågning og pleje for at holde i balance. Men der er flere steder i nærheden, hvor man godt må fiske.
“Vi oplever desværre, at lystfiskere kommer på besøg og ignorerer vores forbud mod fiskeri. I år oplever vi en stigende interesse for fiskeri som en sjov, udendørs aktivitet med vennerne,” siger Kim Jansen, der er driftsleder i Ørestad Vandlaug, og fortsætter:
“Vi forstår godt, at det kan være spændende og hyggeligt at være på fisketur. De fleste ved nok ikke, at vi bruger mange ressourcer på at holde søer og kanaler i balance, og at deres fiskeri kan være med til at ødelægge det store arbejde.”

Det er forbudt at fiske i Ørestads kanaler og søer. Vandlauget overvåger livet i vandet, og flere steder har det været nødvendigt at udsætte aborrer og gedder for at justere bestanden af skaller og karusser. Foto: Martin Kielland
Sårbart økosystem
Ørestads kanaler og søer er designet til at opsamle regnvand og på den måde beskytte bydelen mod oversvømmelser, samtidig med at de er hjem for et sårbart plante- og dyreliv.
Vandlaugets undersøgelser har vist, at der flere steder er for mange fredfisk som skaller og karusser i forhold til rovfisk som aborrer og gedder.
Hvis der fiskes ukontrolleret, er det meget svært for Vandlauget at opretholde et balanceret økosystem i vandet.
“Det kan have store konsekvenser for vandkvaliteten og plantevæksten, hvis der ikke er styr på forholdene. Når der er for mange fredfisk, æder de det dyreplankton, som skulle have ædt planktonalgerne i vandet. Det gør vandet mere uklart, så solstrålerne ikke når vandplanterne på bunden,” forklarer Kim Jansen, der også peger på en anden udfordring:
“Vi kæmper også en del med ulovligt udsatte karper, som blandt andet roder i bunden og dermed ødelægger økosystemet i søerne. Dem prøver vi ihærdigt på at fange, men de er snu og svære at fange.”
For at fange dem er der givet tilladelse til nogle få fiskere, som altid bærer vest med synligt Vandlaug-logo. De fisker primært efter karper, men nogle gange fisker de dog også andre fisk, alt efter hvad målingerne viser.
“Målet med reguleringen af fiskebestanden og forbuddet mod fiskeri er altså at forbedre vandkvaliteten på den lange bane. Jeg håber, den lidt længere forklaring hjælper på forståelse for, at det er nødvendigt med et fiskeriforbud,” slutter driftslederen.

Nordre Landkanal, som ikke er omfattet af forbuddet. Den løber langs Kay Fiskers Vej/Slusevej og videre langs Vejlands Allé. Nordre Landkanal er ikke forbundet til resten af Ørestads sø- og kanalsystem, og fiskebestanden reguleres ikke.
Hvor må man gerne fiske?
Der findes mange steder, hvor man gerne må fiske, hvis man har fisketegn.
Naturstyrelsen peger selv på flere søer på Amager, hvor fiskeri er tilladt. Det gælder f.eks. Trekantsøen, hvor Artillerivej møder Vejlands Allé, samt Storehøj Sø, som kun ligger få minutter fra Ørestad Syds spids.
Derudover er der flere egnede steder i København. Det gælder steder som Damhussøen, Utterslev Mose og søen Ved Slusen.
Og inden for Ørestads grænser er der en lille krølle på fiskesnøren i form af Nordre Landkanal, som ikke er omfattet af forbuddet. Den løber langs Slusevej og videre langs Vejlands Allé. Nordre Landkanal er ikke forbundet til resten af Ørestads sø- og kanalsystem, og fiskebestanden reguleres ikke.
Hvad kan man gøre, når man støder på ulovligt fiskeri?
- Tag en venlig snak med dem, du møder ved kanalerne – ofte ved de ikke, at det er ulovligt, eller måske kender de ikke til konsekvenserne
- Henvis til de piktogramskilte, som er opsat omkring vandet
- Hvis situationen eskalerer, eller tonen bliver grov, er det helt i orden at kontakte Politiet
Ørestad Vandlaug vil i løbet af sommeren opsætte endnu flere skilte for at gøre forbuddet tydeligere.

Universitetskanalen ved DR Byen fra fiskenes vinkel. Foto: Martin Kielland
Fakta om fiskeri i Ørestad
- Det er ikke tilladt at fiske i Ørestads kanaler og søer – med undtagelse af Nordre Landkanal
- Forbuddet fremgår af skilte rundt omkring i Ørestad
- Kun fiskere, der bærer veste med Vandlaugets logo og har personlig tilladelse, må fiske i Ørestad
- Vandlauget monitorerer plante- og dyrelivet og arbejder løbende med at balancere forholdet mellem fredfisk og rovfisk

Vandlauget har sat gedder ud i flere af Ørestads kanaler og søer. Gedderne er en vigtig del af økosystemet.