Dan Grahams A Big Loop Becoming a Small Loop i Byparken.
Kunst & design
i byrummet
Kunstværk i Byparken.

Ørestad har opnået international anerkendelse for sin arkitektur, men rummer også kunstværker, der er integreret i byrummet.

Det gør Ørestad særligt egnet til en lille kunstudflugt. Vi guider dig.

 

Fremad og Balance

Skulpturen Fremad står med sit eget afhuggede hoved i hånden. Motivet er myten om Perseus, der drog ud for at hugge hovedet af Medusa. I kunstneren Harvey Martins (1943-2014) version klarer han heltegerningen ved at kappe sit eget af.

Også Balance har ophav i den græske mytologi – og fortolker den med et glimt i øjet. Værket forestiller kæmpen Atlas, der går rundt med jorden – eller universet – på skuldrene, mens han balancerer på spidsen af en pyramide.

Find værkerne på Google Maps.

 

Harvey Martins væk Fremad ved indgangen til Byparken fra Ørestads Boulevard.

Fremad (Harvey Martin, 2010).

 

Harvey Martins værk Balance ved indgangen til Byparken fra Ørestads Boulevard.

Balance (Havey Martin, 2010).

 

A Big Loop Becoming a Small Loop

Kender du A Big Loop Becoming a Small Loop?

Eller som Google Maps mener, den hedder:

Glasdimsen?

Den S-formede glaspavillon er skabt af den verdenskendte amerikanske kunstner Dan Graham (1942-2022) specifikt til Byparken. Værket leger med den omkransende bynatur og Ørestads urbane kvaliteter, som “forvrænges,” når du anskuer det igennem glasset – både ude- og indefra.

 

A Big Loop Becoming a Small Loop (Dan Graham, 2015)

A Big Loop Becoming a Small Loop (Dan Graham, 2015).

 

Tre øer i kanalen

I 2012 fik hovedkanalen i Ørestad City konstrueret tre “øer” i træ helt tæt på vandoverfladen. Øerne vandt projektkonkurrencen Byrum for livet, som Grundejerforeningen Ørestad City, Ørestad Vandlaug, By & Havn og Metroselskabet stod bag. De er tegnet af MyORT Open Research Team.

De tre øer er eksempler på, hvordan kunst og design bliver tænkt sammen med leg og ophold i byrummet.

 

Træøerne i Hovedkanal City.

Træø ved Ørestad Gymnasium. Foto: By & Havn

 

Gå eventyrruten og oplev kunst i børnehøjde

I området omkring Ørestad Bibliotek venter en kunstoplevelse, som også de små kan være med på. Her kan du nemlig opleve fire eventyrlige installationer, som vækker forundring.

Lad dig fortrylle af det eventyrlige skilderhus, som er indrettet med bogbørs. Se derefter, om det er dig, der er den udvalgte, der kan hive sværdet op af stenen.

Besøg også de flyvende rejsekufferter i Skovbrynet ved Porthuset – og se, om du kan finde alle fem forstenede frøer undervejs.

Eventyrruten er et samarbejde mellem Grundejerforeningen Ørestad City, Ørestad Bibliotek og Ørestad Skole. Den er doneret af Salling Fondene via indstilling fra Bilka OneStop Field’s. Installationerne er unikke og er alle lavet af den socialøkonomiske virksomhed Amager Skovhjælpere.

 

En gruppe elever fra Ørestad Skole gør deres bedste, mest ihærdige arbejde for at hive sværdene op af stenene ved Ørestad Bibliotek. Installationen er en del af områdets eventyrrute.

Gæt selv hvilken fortælling, der har lagt inspirationens grundsten til denne installation. Sværdene er en del af Ørestads eventyrrute.

 

Orb Family

De lysende orber i Universitetskanalen er et af områdets naturlige stoppesteder. Du er ikke i tvivl, når du har fundet dem.

Siden 2015 har Orb Family boet i vandet under broen ved Njalsgade og Københavns Universitet. Værket er oprindeligt skabt af kunstnerne Pipaluk Supernova og Thomas Jørgensen fra Live Art Installations som en del af Copenhagen Light Festival. De blev skabt i samarbejde med Ørestad Vandlaug og Grundejerforeningen Ørestad Nord.

Husk at besøge orberne efter mørkets frembrud. De er natdyr og sover derfor om dagen.

Du finder dem i den nordlige ende af Universitetskanalen ved Njalsgade.

 

The Orb Family (Pipaluk Supernova & Thomas Jørgensen, 2018).

Orb Family (Pipaluk Supernova & Thomas Jørgensen, 2018).

 

Bonustip #1: Kunstkælderen Simian

Simian er et kunstnerdrevet udstillingssted i Ørestad City, som med lynets hast har opnået anerkendelse og gode besøgstal. Simian sparkede nemlig døren ind i 2020 og modtog allerede året efter prisen for Årets Kunstnerdrevne Udstillingssted.

Som udstillingssted for kunst er Simian noget særligt. Og det er der flere grunde til.

Først og fremmest drives stedet i fællesskab af Markus von Platen, Christian Vindelev, Toke Flyvholm og Jan S. Hansen, der selv er udøvende kunstnere. Og den skabende energi, de alle har helt tæt på kroppen, kanaliserer de ind i Simian.

Derudover er stedets lokation og arkitektur i sig selv genstand for forundring. Beliggenheden er nemlig et 1300 kvadratmeter stort betonrum under Ørestads metrostation. Rummet var oprindeligt en cykelkælder, men spiller nu rollen som kunsthal.

Det gør Simian til lidt at en kuriositet. Et sted, hvor rejsen derhen, den rå arkitektur, størrelsen og variationen i udstillinger skaber en unik helhed – hvad end det er første, anden eller tredje gang, du besøger det.

Hold øje med aktuelle udstillinger på Simians website. Simian har åbent fredag, lørdag og søndag fra kl. 12-17 på adressen Kay Fiskers Plads 17, 2300 København S. Metroen går lige til døren, og indgang er altid gratis.

 

Simian, udstillingssted for kunst.

Ørestads underjordiske kunstkælder. Foto: Simian

 

Bonustip #2: Murstensskulptur, Kærlighedsøen og Den Store Udveksler

Tager du metroen helt til Vestamager St., suser du hen over flere kunstværker, som ikke er til at misse – og bestemt er et besøg værd.

Tag Ørestads kunsttrilogi, som består af Per Kirkebys Mustensskulptur (2004), Bjørn Nørgaards Kærlighedsøen (2010) og Hein Hansens Den Store Udveksler (2005). Værkerne er placeret som pejlemærker i bydelens nordlige kvarter, midtby og spids på kanten af naturen.

Murstensskulpturen ved DR Byen St. er cirka 10 meter høj og 24 meter i længden. Den har hverken tag på toppen, ruder i vinduerne eller døre i døråbningerne. Det gør, at værket fungerer som en slags skillelinje mellem natur og civilisation.

 

Per Kirkebys murskulptur i Ørestad ved DR Byen St.

Murstensskulptur (Per Kirkeby, 2004).

 

Kærlighedsøen finder du på hjørnet af Vejlands Allé og Ørestads Boulevard, og her er ophold skrevet ind i ligningen. Det er ikke alle, der er lige glade for værkets placering, men selv den rutinerede skeptiker vil have svært ved ikke at lade sig fascinere bare lidt af de vilde granitkroppe og glasmosaikker, som kunstpavillonen er bygget med.

 

Kærlighedsøen af Bjørn Nørgaard på hjørnet af Ørestads Boulevard og Vejlands Allé er blandt den flotteste kunst i byen.

Kærlighedsøen (Bjørn Nørgaard, 2010).

 

Den Store Udveksler er en 7,5 meter høj bronzeskulptur på hele 10 tons. Værket blev indviet få år efter åbningen af metroen – og adskillige år før nogen af bygningerne i Ørestad Syd havde rejst sig fra jorden. I dag går Hein Hansens skulptur i dialog med de omkringliggende bygninger, som blandt andet tæller Stævnen og Kromagrafen. Og den midlertidige skole, som værket i disse år er en del af.

 

Den Store Udveksler (Hein Hansen, 2004).

Den Store Udveksler (Hein Hansen, 2005).