En af de oprindelige arkitekter bag Ørestads masterplan, Yrjö Rossi, besøger bydelen for at deltage i en debat i forbindelse med lancering af bogen "Exploring Copenhagen". 

Visualisering: ARKKI / KRK Architects

Boglanceringen foregår hos Rambøll, Hannemanns Allé 53, torsdag den 31. januar kl. 15:00-17:30. Se program og invitation vedhæftet. Arrangementet er gratis og åbent for alle.

En robust plan for fremtiden
Yrjö Rossi er fra Finland og er en af de fem arkitekter, som i 1994 dannede det finske vinderteam i den internationale konkurrence om en masterplan for Ørestad. Sammen med den danske tegnestue, KRK Arkitekter, dannede de ARKKI ApS, som stod bag den endelige helhedsplan. 

Om masterplanen siger Yrjö Rossi:

"Den overordnede idé var at skabe en ramme, hvor forskellige designudtryk og idéer kunne blomstre. Vi ønskede at skabe en robust plan, som var læsbar dengang, nu og i fremtiden."

"Jeg arbejdede på projektet i 10 år. I starten var der stemning for at lave endnu et forstadsområde med lave bygninger blandet med naturområder. Den endelig plan, hvor der er klar kontrast mellem de store bygningskroppe og landskabet omkring - det var noget, jeg virkelig måtte kæmpe for."

Byudvikling på en stolt måde
De stærke kontraster og skalaen i Ørestads bydele har siden været udsat for både ris og ros. Flere af bygningerne har vundet internationale priser, men Ørestad har også høstet kritik bl.a. i pressen. 

Om kritikken siger Yrjö Rossi:

"Et kritikpunkt har været, at Ørestad er bygget henover Københavns oprindelige "Fingerplan" og hovedstadens "grønne lunge" (Amager Fælled og Kalvebod Fælled, red.). Men konceptet var fra starten at respektere og fejre den natur, som allerede eksisterede her. Samtidig var det intentionen at fejre byens udvikling - fordi, hvis du skaber byudvikling på en stolt måde, kan man udtrykke både den urbane idé og naturens rolle heri."

Ved boglanceringen deltager også italiensk-danske Livio Lamartina, som er civilingeniør og adjunkt ved Københavns Erhvervsakademi og Bo Christiansen, arkitekt og grundlægger af ScaleDenmark, som står bag bogen.

Se invitationen nedenfor.

Læs mere om arrangøren på scaledenmark.dk.