Vinterbelysningen i Ørestad Nord har, også i år, et kunsterisk og utraditionelt udtryk. Kunsteren bag, Jette Hye Jin Mortensen, fortæller her om sine tanker bag lysinstallationerne, som kan opleves ved Islands Brygge metrostation, på Grønningen og ved DR Byen.

Hvad er tanken bag lyskunsten i Ørestad Nord?

- Udgangspunktet var at skabe lyskunst i et område, hvor folk både bor og arbejder, og hvor den meget monumentale arkitektur er dominerende. Jeg ville gerne skabe forbindelse til naturen og vandet i området og få det ned på jorden til den menneskelige skala som modspil til den store arkitektur. Derfor starter lyset helt nede på jorden og fanges ind af de transparente net, som har en blødere og mere feminin, kropslig karakter end fx glas, fordi vi jo har erfaringen af at bære stof på huden. På Grønningen, som er et beboelsesområde, kan man opleve kunsten i forhold til kroppen – man kan gå rundt i installationen og ind foran lyset, lege og opleve farverne, der rejser rundt på de transparente net. På Islands Brygge st. og ved DR er værkerne mere til at se på og skaber et mere poetisk udtryk.

Hvad har din inspiration været?

- Helt konkret har jeg været inspireret af Newton, den vestlige videnskabs ophavsmand, som var den der først påviste, hvordan lyset brydes i farver igennem et prisme. Siden kom Goethe og tilføjede til Newton, han opdagede blandt andet at farverne opstår i kanten mellem lys og mørke – hvis der kun er lys, ser vi ingen farver. Jeg er også interesseret i, hvordan farver påvirker os følelsesmæssigt og fx kan virke beroligende. Forskning viser blandt andet, at indigoblå påvirker nervesystemet og vores melatoninniveau, som regulerer søvnen.Hvad skal de hvide linjer til for?

- De hvide, grafiske linjer på Grønningen forestiller lysbølger og er inspireret af hvordan de ser ud, når man måler dem videnskabeligt. Et slags landskabsmaleri. De er lavet med samme miljøvenlige maling, som man opstreger fodboldbaner med og vil med tiden forsvinde af sig selv. Jeg ville gerne have den forskningsmæssige dimension med i værkets æstetik. Fordi det ligger midt i et beboelseskvarter er det også meningen, at det skal invitere børn og voksne til at gå ad linjerne og blive ført ad andre veje end de markerede stier hen til installationerne.

Hvordan bliver farverne i lyset lavet?

- Farverne bliver lavet ved, at sollyset har skinnet igennem et glasprisme - en ligesidet trekant af massivt glas - og dannet en regnbue. Dette lysfænomen er så overført til et glas i en speciel lampe og lyser på de store net.  Det viser, hvordan farverne ordner sig i en regnbue i naturens æstetik, og er blevet fotograferet hjemme på min søns værelse. Hvis lyset ikke fanges eller projiceres på en flade, forsvinder det bare – man kan se farverne, fordi lyset fanges i de transparente net. Lyset bliver på den måde til et filter, man kan se verden igennem. Om natten bliver det så mørkt, at det ser ud som om prismerne svæver, og det er også meningen at de skal virke lette og flygtige som modspil til det tunge bylandskab. Ved Islands Brygge st. og ved DR Byen spejler lyset sig i vand, som skaber bevægelse i billedet. Sollyset, vandet og de arkitektoniske former skaber tilsammen værkerne.Vinterbelysningen er realiseret af Grundejerforeningen Ørestad Universitetskvarter og sat op af Engelbrecht Construction. Værkerne er en del af Copenhagen Light Festival til februar. Her inviterer Jette Hye Jin Mortensen til workshop om lysets farver i prismer og videnskaben bag lys i samarbejde med fysiker Anders Thorseth fra DTU Fotonik. Det foregår på Tietgenkollegiet 3. februar kl 16.30-18. Fotos: Marcus Frostholm/GFS Ørestad.