I uge 7 to vejret en besynderlig drejning, da hele landet blev ramt af et såkaldt tøbrud. I Ørestad så det ret utroligt ud. Fra dag til anden blev snemandsskoven fældet, og Ørestad Vandland åbnede.

Tøen har sat tænderne i vores bydel. Fra dag til anden blev snemandsskoven fældet, og Ørestad Vandland åbnede. Det fik Ørestads næbbede beboere til at flytte deres aktiviteter fra søerne og kanalerne til parkerne. På billedet ses Bysøen (tidligere Byparken) / Foto: GFS Ørestad

Tøbruddet kom pludseligt - og meget overraskende for driften. Ja, vejret vendte så hurtigt, at de naturlige processer ikke kunne følge med.

Snemand Frost of Frøken Tø

Snefald og snemænd blev erstattet med nedbør og vandpytter, alt imens temperaturerne lavede en U-vending. Dertil var jorden stadig dybfrossen efter flere ugers frost.

På en almindelig vinterdag med tø ville regn- og smeltevandet bare blive optaget af jorden. Men jorden var for frossen og fungerede i stedet som låg.

Således dannede de massive mængder vand bare bassiner og sludpytter i lange baner. I Byparkens sydøstlige hjørne dukkede en gedigen andedam for eksempel op.

Der var så meget vand, at GFS Ørestad var nødt til at afspærre gangstier i Byparken og på Grønningen, fordi de stod under vand. Flere steder var vandet 20 centimeter dybt.

Beboere henrykte

Oversvømmelserne i parkerne vakte glæde hos mange beboere.

Og her taler vi naturligvis om ænderne.

“Det er herligt”, fortæller en af tilflytterne i Byparken: “I den sidste tid har vi nøjedes med små vandhuller i de tilfrosne søer og kanaler, som vi har måttet dele med svanerne. Det er altså svært at holde afstand under de forhold. Mere vandland, tak”.

Påvirker ikke planterne

Selv om oversvømmelserne varede i dagevis, gjorde de heldigvis ikke det store indtryk på plantelivet i parkerne.

Ifølge Driftschef i GFS Ørestad Christian Andersen skader vandet ikke planterne og blomsterbedene mere, end sneen gør.