Den blå mynteguldbille er for første gang registreret i Danmark i juli 2021, men gartnerne i Ørestad har observeret den i flere år.

Den blå mynteguldbille er ikke set mange steder i Danmark. Her er den fotograferet på rov i en citronmelisse i Ørestad. Foto: GFS Ørestad

”Den har spist af vores mynte i cirka tre år,” fortæller driftschef i GFS Ørestad Christian Andersen og fortsætter:

”Vores gartnere hos Grøn Vækst troede ikke deres egne øjne, da de læste, at billen var sjælden og først er registreret i Danmark denne sommer. De har nemlig mødt den mange gange. Præcis hvornår de så den første gang, kan de ikke huske, men det er nok tre-fire år siden.”

Den blå bille er bestemt ikke kræsen. I Ørestad er den nemlig taget på fersk gerning i at gnaske både mynte, oregano og citronmelisse.

”Billen er meget karakteristisk blå, og vi har set mange af dem i en af de lokale nyttehaver i Ørestad. Man kan flere steder også se, hvor de har spist af bladene,” uddyber Christian Andersen.

Et slag for biodiversiteten

Den flotte bille er hjertelig velkommen på grundejerforeningernes arealer. Det fastslår sekretariatsleder i GFS Ørestad Pia Vannacci Elnif:

”Personligt er jeg helt oppe at køre over, at vores ihærdige arbejde med større biodiversitet giver pote, og at vi er hjemsted for endda meget sjældne insekter.”

”Med en faldende biodiversitet i Danmark og ude i verden er det en stor nyhed for os i Ørestad, at en ny art er kommet til byen. På trods af sin unge alder har Ørestad noget af Københavns vildeste bynatur, fordi vi meget bevidst i vores bydelsdrift skaber plads til den naturlige dynamik,” uddyber hun.Her er billen fotograferet på rov i Frugtlommens oregano. Læg mærke til de slørede blå pletter i baggrunden, som også er mynteguldbillen.

På sporet af den mystiske myntebille

Den blå mynteguldbille blev for første gang registreret i Danmark i juli 2021, da biologilærer Jens Handest fandt den i sin have i Vange på Nordsjælland.

Fundet skabte stor interesse i landets Facebook-grupper for billeeksperter, for hvem det også var svært at identificere billen. Ingen registrerede arter matchede Jens Handests billeder. Så hvilken bille var der tale om?

Med lidt deduktion udnævnte eksperterne billen med det engelske navn blue mint beetle som hovedmistænkt i sagen. Den mistanke bekræftede Jan Pedersen, samlingsmedarbejder hos Zoologisk Museum i København, efter et besøg i Vange.

Arten findes normalt i England og i central- og sydeuropæiske lande, men er altså først officielt registreret i Danmark i juli 2021.

GFS Ørestad har kontaktet Zoologisk Museum om fundet i Ørestad.