Den svenske lyskunstner Jakob Oredsson har stået for dette års vinterbelysning i den nordligste del af Ørestad. Her kan du læse mere om Oredssons arbejde og baggrund inden for lyskunst.

Værket ”Temperature Field” har med sin varierende lysstyrke og skiftende farvetemperatur sat nyt og spændende lys på bydelens centrale park, Grønningen.

De otte lysmaster, der placeret på Grønningens åbne arealer, sender et konstant skiftende udtryk ud over græsarealerne. Lamperne blænder op og ned alt efter tidspunktet på dagen, samtidig med at farvetemperaturen forholder sig til vejret og de aktuelle lysforhold. Det er også den vej igennem, at værket skal sætte fokus på de eksisterende elementer på Grønningen.

”Mit håb er, at effekten af værket vil understrege og forstærke de eksisterende farver og lys-rytmer, der allerede er til stede.”  

Den arkitektuddannede lyskunstner har sin baggrund indenfor teater- og performanceverdenen og har længe været draget af lysets helt fundamentale kvaliteter. Spørger man Jakob, har lyset en enestående evne til at frembringe eksisterende kvaliteter på offentlige steder, men også skabe nye tilstande, der kan få sin beskuer til at se området i et nyt perspektiv og måske få øjnene op for mulige forandringer.

Det samme gjorde sig gældende i Ørestad, men her var det dog en anden skala, der mødte ham end den, han er vant til at arbejde i.

”Mit førstehåndsindtryk af Ørestad var store skalaer både i forhold til arkitektur og udearealer. Det var lidt overvældende, men også en spændende oplevelse at skulle arbejde i et område med en så unik karakter.” 


Værket er omhyggeligt blevet tilpasset både skala og de forskellige lysforhold omkring Grønningen, og Jakob har brugt månederne op til installationen til at studere det konstant skiftende lys - både det naturlige, lyset fra gadelamper og lyskæder på altanerne. I gennem dette stykke forarbejde er det Jakobs hensigt at få beboere og forbipasserende til at observere omgivelserne, mere end de plejer.

”Hvis værket kan gøre beboere i Ørestad lidt mere opmærksomme på det offentlige rum og det lys, folk hele tiden bliver eksponeret for – så er jeg glad.”

Jakob Oredssons værker er nemlig ikke kun lys, der er pænt at kigge på. Det skal også få folk til at tænke og reflektere over noget, man ellers tager for givet. 


Kimen til ”Temperature Field” blev lagt med et værk, som Jakob skabte til Reflektor Light Festival, der blev afholdt i Søndermarken på Frederiksberg i efteråret. Værket ”Gradual Exposure” eksponerede et mørkt hjørne af parken gennem pulserende og graduerende lys og indbød til interaktive oplevelser til stor glæde for festivalens publikum.

I januar 2018 åbnede Jakobs første permanente lysinstallation på en cykelbro i Århus, og selvom kunstneren har gang i mange projekter, er det slet ikke usandsynligt, at han vender tilbage til Ørestad.

”Temperature Field” er udviklet i samarbejde med Studio REFLEKTOR og kan opleves på Grønningen ved siden af DR Koncerthuset frem til 1. marts. Værket indgår desuden som en del af Copenhagen Light Festivals program i februar.