En grøn pergola fyldt med planter og siddepladser skal skabe bedre ophold og poetiske naturoplevelser for gående.

Sådan lyder vinderforslaget i Innosite-konkurrencen ’Community Space’ om udvikling af området foran Ørestad Bibliotek, hvor juryen nu har fundet frem til de tre bedste forslag.

Hvordan gør man et flittigt brugt område endnu bedre? Det oplæg har en række konkurrencedeltagere givet deres bud på her i forsommeren. Efter endt votering er juryen klar til at præsentere tre vinderidéer, som styrker både det grønne i byen, det legende og lærerige, det fællesskabsorienterede og det innovative.   

Konkurrencen køres på innovationsplatformen www.Innosite.dk i et samarbejde mellem Grundejerforeningen Ørestad City, By & Havn og det daværende Ministerium for By-, Bolig- og Landdistrikter. 

Se illustrationer og interviews med juryens medlemmer i 3-minutters videoer på: https://www.innosite.dk/contest.php?id=28 

Her kan du også selv gå på opdagelse i vinderforslagene. 

Grønne rammer om ophold og poesi
Førstepladsen går til forslaget Den Grønne Passage, som er en pergola i stål, hvor forskellige planter kravler op ad konstruktionen og skaber en grøn passage mellem Ørestads Boulevard og biblioteket og videre hen til soltrappen ved kanalen.

- Vi har valgt ’Den Grønne Passage’ som første plads, fordi den prøver at få natur ind i byen på en ny måde, da den er en pergola og en grøn passage. Samtidig kommer man ned i skala, som er noget af det vi mangler i Ørestad, altså at få den menneskelige skala ind i byrummet, siger jurymedlem Tina Saaby, Stadsarkitekt, København.


- Det er et projekt, som indbyder folk til at lege og opsøge fællesskab, men som egentlig også giver mulighed for, at man kan være sin egen, siger jurymedlem Mia Ellgaard, bestyrelsesmedlem, Grundejerforeningen Ørestad City.

Juryen lægger desuden vægt på, at Den Grønne Passage har en poetisk dimension, som kan opleves, selvom man er på farten. Derved er idéen til gavn for alle, uanset om tiden er til at sidde eller til at skynde sig. Idéen er skabt af Tegnestuen Duevej, som vinder førstepræmien på 15.000,- kr. plus muligheden for at gøre projektet realiserbart.

En gyngende tidslomme under metroen
Andenpladsen går til forslaget ’The Swings’ (på dansk: Gyngerne), som foreslår at opsætte forskellige gynger og hængekøjer under højbanen, som appellerer til folk i alle aldre. Gyngerne tilføjer et legende element til området, som kan blive en stærk grobund for fælleskab.

- The Swings skaber en tidslomme i forhold til den travlhed, der er omkring med metro og anden trafik. Den skaber en tidslomme, hvor der kan opstå noget helt særligt på netop dette sted. Man kan ligge i hængekøjen og kigge op under underkanten af metroen, siger jurymedlem Claus Bech-Danielsen, Professor, Statens Byggeforskningsinstitut.


- Juryen har valgt ’The Swings’ som vores anden plads. Denne har også et legende element, som er ret umiddelbart, med gyngerne under metroen på pladsen, siger jurymedlem Johan Fournaise, bibliotekar & kulturhusmedarbejder, Ørestad Bibliotek.

Derudover er forslaget meget stedsspecifikt og kan blive til et unikt destination for både beboere og besøgende – en unik oplevelse, folk søger hen til.  Idéen er udviklet af Alexandra Jamnická, som vinder andenpræmien på 7500,- kr. for sit forslag.

6-årige Villads vinder med sin fuglefløjts-idé
På tredjepladsen kommer forslaget ’Fløjt Efter Fuglen’, som går ud på at bygge forskellige interaktive fuglekasser i kanalen. Her skal mekaniske fugle dukke frem, når man kalder på dem med deres egen fuglesang. Idéen er udviklet af Villads på seks år, som sammen med familien ofte holder øje med kvarterets fugleliv og lærer at efterligne deres lyde.


- Det er et meget fint, lille element, som er muligt at tænke ind i alle mulige projekter, men særligt i dette, da man arbejder med en pergola-stemning. Vi synes, det kunne være interessant at arbejde med stedet, hvor vi har biblioteket lige på den anden side, så man kan lave mange forskellige ting gennem dette projekt. Med en højttaler ude i pergolaen kan man eksempelvis indtænke foredrag fra biblioteket. Det kan også være, som der er foreslået her i projektet, at man arbejder med nogle fuglelyde, siger Rikke Faaborg Jarmer, Udviklingschef, By & Havn.

- Vi synes, at den kobler flere af kriterierne, som ’fællesskab’,’ information’ og  ’samlingssted’, siger Hanne Grith Barrild, medarbejder ved Amager Skovhjælpere.

Desuden er idéen simpel og fleksibel, hvilket gør det muligt at kombinere med øvrige idéer – som fx en grøn pergola-stemning – mens den stadig er nytænkende i kraft af at bruge lydinstallationer til at skabe lærerig leg i det offentlige rum. Idéen er udviklet af Villads og resten af familien Møller Dahl, som vinder tredjepræmien på 5000,- kr. 

Grundejerforeningen Ørestad City og By & Havn skal nu i fællesskab se på, hvordan man videreudvikler og evt. kombinerer idéerne til realisérbare projekter. 

Se illustrationer og interviews med juryens medlemmer i 3-minutters videoer på: https://www.innosite.dk/contest.php?id=28