Vinteren er almindeligvis en temmelig stille sæson på driftsfronten. De store anlægsprojekter afsluttes som regel i efteråret, og det er stadig for tidligt på året til den helt store gartnerpleje. Til gengæld tøver sneen og kulden ikke med at gøre livet surt for fodgængere og cyklister - og det bereder driften sig på.

Ufortrødent sollys. Døgnlange byger. Lune, sweaterfri formiddagstimer. Komplet snedække og temperaturer under frysepunktet. Med januar ved man aldrig, men lige på denne dag kaldte Ørestad på snerydning / Foto: Grøn Vækst

Står aldrig stille
At vinteren er en "temmelig stille sæson", skal vel at mærke tages med et gran (vej)salt. For selv om det stadig er for tidligt på året til at nørde igennem med bevoksningen på de grønne anlæg, står bydelsdriften aldrig stille.

Affaldsspandene på grundejerforeningernes arealer bliver tømt med maks 48 timers mellemrum. Huller i vejen bliver prompte fyldt, og skader på træer og græsarealer bliver udbedret.

... og så bliver der ved med at dukke graffiti op ud af det blå. Bare på én uge i slutningen af januar registrerede og fjernede vores driftsfolk uønsket graffiti og klistermærker fra skilte, lygtepæle og affaldsspande hele 18 gange.

Men det er selvfølgelig vejret, som er helt afgørende for bydelsdriften i vintermånederne. Ret meget drejer sig nemlig om to søskende ved navn sne og kulde.

Skånsomt tømiddel
Når det har sneet, kører vi salt ud på de fortove, cykelstier, veje og gangstier, som grundejerforeningerne drifter.

Ny beplantning skånes ved at salte med det miljøvenlige tømiddel kaliumformiat. Salt er hårdt for planterne, og derfor sætter vi saltværn op, hvor unge træer og blomstrende planter er ved at etablere sig. Det gælder blandt andet i Byparken samt parkzonerne i Ørestad Syd, herunder den helt nyanlagte skovpark på Else Alfelts Vej.

I lommeparken Skovbrynet i Ørestad City sendes regn og tøvand ikke videre, men håndteres i små bassiner, hvor salt langsomt ville udrydde planterne i bassinerne.
Glatte promenader
Ud over snefald bereder driften sig på de iskolde nætter; dem, der fryser bydelen ned. Temperaturer under frysepunktet giver nemlig temmelig glatte fortove og stier, og det er ikke altid lige sjovt.

I år har vi i GFS Ørestad modtaget flere henvendelser i forbindelse med betonpromenaderne i Ørestad Syd og Arenakvarteret, som har vist sig at blive særligt glatte.

Vejsalt har i forvejen den ulempe, at smelteevnen bliver svagere, når vi kommer under de cirka minus fem grader. Dertil virker salt slet ikke lige så effektivt på beton som på grus og asfalt. Det giver nogle områder, hvor vi alle sammen simpelthen kommer på, ja, glatis.

Vi er i denne tid ekstra opmærksomme på de her områder og salter hellere en gang for meget end for lidt. Men vi opfordrer stadig til at passe på sig selv, når man bevæger sig ud på de her overflader.